U pravu si! Online

Mito, pokloni i plaćanje troškova

Iako primanjem mita ili nekakve koristi novinar ne čini krivično delo primanja mita (jer se ono odnosi samo na službena lica, što novinar nije),

strogo zabranjuje primanje mita za objavljivanje, prikrivanje ili sprečavanje prikupljanja i objavljivanja informacija. Kako kažu smernice za primenu Kodeksa, novinar ne sme da prihvata privilegije, nadoknade i vredne poklone koji bi za posledicu imali neobjektivno predstavljanje darodavca u medijima.

Plaćanje putovanja i ostalih troškova

Ukoliko je pojedinac odnosno organizacija, politička stranka ili kompanija platila novinaru putne troškove, studijsko putovanje, stipendiju ili stručno usavršavanje, on je dužan da tu činjenicu navede u tekstu ili prilogu. Ukoliko se novinar sastaje sa sagovornikom u restoranu, trošak bi trebalo da snosi redakcija. U slučaju da je to neizvodljivo, novinar bi trebalo da insistira na susretu na nekom mestu koje ne iziskuje troškove.

Prihvatanje poklona

Prihvatanje poklona dozvoljeno je samo u slučajevima kada je reč o potrošnom propagandnom materijalu (olovke, notesi, kačketi i slično) ili predmetima neznatne materijalne vrednosti. Novinar bi trebalo da odbije poklon veće vrednosti i da o tome obavesti urednika.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.0/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Novinar u sukobu interesa and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje