U pravu si! Online

Razgovor sa akterima i očevicima

Prikrivanje identiteta

I na terenu moraš da se predstaviš sagovornicima kao novinar i da tačno identifikuješ medij za koji radiš. Ne smeš da se predstavljaš kao osoba koja ima posebna ovlašćenja (recimo, policajac), poslovni čovek ili čak „običan građanin“.

Identitet možeš da prikriješ samo ukoliko si prethodno (bezuspešno) primenio druge metode prikupljanja informacija, ako se informacija ne može pribaviti na drugi način, i samo ukoliko je u pitanju informacija od izuzetnog značaja za javnost.

U slučaju prikrivanja identiteta, neophodno je da o tome bude obavešten urednik, a preporučuje se i da se konsultuješ s pravnim savetnicima zbog mogućih pravnih posledica.

Uzimanje izjava

U slučaju da uzimaš izjavu od žrtve nesreće, člana njene porodice ili od maloletne osobe, moraš da se pridržavaš pravila iz

, što znači da svoje ponašanje i pitanja prilagodiš tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije. Ne smeš ničim otkriti identitet žrtava, bilo kog maloletnog sagovornika (ako je on počinilac ili žrtva krivičnog dela, ili ako to može da mu ugrozi sigurnost ili neko njegovo pravo), kao ni počinilaca nekog krivičnog dela (dok se policija ili tužilaštvo zvanično ne izjasne o tome da li je neko osumnjičen). Po pravilu, s maloletnikom možeš da razgovaraš samo uz dozvolu nekog od njegovih roditelja ili staratelja.

Moraš da poštuješ i eventualnu želju ma kog drugog sagovornika da ostane anoniman.

Istinitost uzete izjave

Medij u kome radiš snosi odgovornost za istinitost ili ispravnost informacije koju prenosi. To znači da i izjave očevidaca s lica mesta treba da proveriš s dužnom novinarskom pažnjom (onoliko većom koliko je izjava podesnija da nekom nanese štetu) i da, ako je moguće, „ukrstiš“ informacije iz više izvora. Izjave moraš preneti verno i potpuno.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.7/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Izveštavanje sa lica mesta and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje