U pravu si! Online

Pristup objektima i mestu događaja

Za ulazak u neki objekat, bilo javni, bilo privatni, potrebna ti je dozvola vlasnika, odnosno korisnika tog objekta. U nekim slučajevima, ulazak u objekat bez dozvole može da predstavlja i krivično delo. Prilikom boravka u objektu moraćeš da se ponašaš shodno uputstvima vlasnika, odnosno obezbeđenja objekta, a mogu te i zamoliti da izađeš.

Prilikom izveštavanja s mesta policijskog uviđaja moraćeš da poštuješ uputstva policije. U suprotnom, ako policija proceni da ih ometaš u radu, takođe možeš krivično odgovarati.

Pristup javnom objektu

Pristup objektima koji pripadaju državnim organima, lokalnoj samoupravi, javnim ustanovama i preduzećima nije regulisan na univerzalan način. Ako odlaziš na intervju ili povodom nekog događaja o kome moraš da izvestiš, najbolje je da pristup takvim objektima ugovoriš s PR-om ili drugim nadležnim službenikom. U većini ustanova prethodni dogovor s PR-om uslov je da bi uopšte mogao da razgovaraš sa zaposlenima. U slučaju da uspeš da nekog od njih nagovoriš na razgovor mimo znanja pres-službe, to ćete po pravilu morati da obavite van objekta u kome on radi.

Ukoliko u objekat uđeš bez odobrenja službenika zaduženog za odnose s medijima ili rukovodioca ustanove ili preduzeća, mogu te „zamoliti“ da izađeš, a ti i redakcija rizikujete i pogoršanje odnosa sa ustanovom, odnosno preduzećem o kojem je reč.

U nekim ustanovama postoji protokol koji jasno definiše način na koji se novinar akredituje za praćenje određenih događaja. Traži da vidiš šta u njemu piše.

Ako su odredbe protokola takve da otežavaju ili sprečavaju izveštavanje, obrati se novinarskim udruženjima — možda će njihova intervencija pomoći.

U slučaju da si se nameračio na vojni objekat, imaj u vidu da se za neovlašćeni ulazak, fotografisanje ili snimanje može izreći kazna zatvora do tri godine.

Pristup privatnom objektu

U privatni objekat, bilo da je reč o fabrici ili kući, možeš da uđeš samo ako ti to dozvoli njegov vlasnik. Dok si unutra, moraš da se ponašaš po njegovim uputstvima, inače on ima pravo da traži da izađeš. Ukoliko ne postupiš tako, on može da traži zaštitu policije.

Ako u ovakav objekat odlaziš radi prikupljanja informacija o nekom događaju koji obezbeđuju policajci i drugi organi, moraš da poštuješ njihove naredbe.

Neovlašćeno fotografisanje ili izrada video ili audio snimka kojim se „osetno zadire“ u nečiji lični život predstavlja krivično delo koje se kažnjava novčano ili zatvorom do jedne godine. Gonjenje za ovo krivično delo preduzima se po privatnoj tužbi.

Mesto policijskog uviđaja

Po saznanju za krivično delo, prekršaj ili drugi događaj koji je potrebno razjasniti, policija može da obezbedi i pregleda lice mesta do dolaska uviđajne ekipe, istražnog sudije ili javnog tužioca. Obezbeđivanje i pregled sprovode se radi pronalaženja i obezbeđivanja tragova i predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz i, eventualno, prikupljanja obaveštanja od očevidaca i pronalaska učinioca.

Novinari moraju da poštuju policijska upozorenja i naredbe. Na prostoru na kome se desio nemili događaj može biti ograničena sloboda kretanja (što mora biti vidno obeleženo, a to se obično radi policijskom trakom). Policija može da zabrani snimanje mesta događaja radi zaštite žrtava ili oštećenih i radi pravilnog sprovođenja istražnog postupka.

Nepoštovanje policijskih uputstava predstavlja krivično delo ometanja ovlašćenih službenih lica u obavljanju poslova bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira, za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Izveštavanje sa lica mesta and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje