U pravu si! Online

Privatnost javnih ličnosti

Pravo na privatnost javne ličnosti, a posebno ako je reč o nosiocu javnih funkcija, ograničeno je pravom javnosti da dobije uvid u onaj deo njenog ličnog života koji je značajan za građane. Po Zakonu o javnom informisanju, nosiocima državnih i političkih funkcija ograničena su prava na zaštitu privatnosti ukoliko je informacija važna za javnost s obzirom na činjenicu da lice na koje se ona odnosi vrši određenu funkciju.

daje smernice koje su na istom tragu, pa dozvoljava objavljivanje podataka iz privatnog života javne ličnosti samo ako oni „imaju direktne posledice na više ljudi, ukoliko su u suprotnosti s duhom funkcije koju ta ličnost obavlja ili idejama koje javno zastupa“.

Poštovanje privatnosti u praksi

Iz gorenavedenog može se zaključiti da su prilikom vođenja intervjua ili uzimanja izjave od neke javne ličnosti pitanja lične prirode sasvim prihvatljiva dokle god se tiču informacija koje iz navedenih razloga pripadaju polju interesovanja javnosti. Odgovore sagovornika možeš slobodno da objaviš, osim ako ne proceniš da ugrožavaju privatnost nekog trećeg; u tom slučaju biće ti potrebna i saglasnost te osobe, osim, naravno, ako je u pitanju javna ličnost (mada i tada imaš obavezu provere tačnosti i potpunosti informacije, kao i obavezu vernog prenošenja navoda sagovornika).

Zakonske posledice povrede prava na privatnost

Različite situacije mogu dovesti do različitih sudskih ishoda. Povreda prava na privatni život utvrđuje se u parničnom sudskom postupku, u kome stranka koja smatra da je došlo do povrede prava traži naknadu materijalne i nematerijalne štete. S druge strane, Krivični zakonik predviđa delo iznošenja ličnih i porodičnih prilika (pri čemu je potrebno da iznošenje prilika može škoditi nečijoj časti ili ugledu), mada se od ove tužbe možeš uspešno odbraniti ako dokažeš da je tvrdnja koju si izneo istinita, ili bar da si pre objavljivanja imao osnovanog razloga da smatraš da je istinita. Tu je i krivično delo uvrede, za koje ne možeš biti osuđen ako se iz načina izražavanja u novinskom napisu ili drugih okolnosti vidi da nisi imao nameru omalovažavanja, kao i krivično delo klevete (iznošenje ili prenošenje neistine koja šteti nečijoj časti ili ugledu).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje