U pravu si! Online

Odnos prema žrtvama nesreće ili krivičnog dela

Prilikom razgovora

Prilikom razgovora sa žrtvama nesreće ili krivičnog dela ili njihovim porodicama, moraš voditi računa o njihovim emocijama i potruditi se da pitanja prilagodiš tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Pitanje zaštite privatnosti ovde ima posebnu težinu, pa se od tebe očekuje dodatna pažnja u pogledu poštovanja zakonskih i etičkih odrednica koje regulišu tu oblast. To znači da nećeš snimati razgovor niti postavljati pitanja ako si zamoljen da to ne činiš, niti da ćeš objavljivati snimke razgovora za koje nemaš odobrenje sagovornika ili onih na koje se snimci odnose. U slučaju da ta osoba nije živa, odobrenje ćeš tražiti od njenog bračnog druga, dece (od navršene 16. godine), roditelja ili braće i sestara.

Zaštita identiteta žrtve

Dok zakon propisuje zabranu objavljivanja identiteta maloletne žrtve,

obavezuje te na zaštitu identiteta žrtve nesreće i krivičnog dela bez obzira na to da li je maloletna ili ne. To znači da, pre saopštenja nadležnih organa, ne smeš da objaviš njeno ime niti fotografiju, ali ni bilo kakve druge podatke na osnovu kojih bi se posredno moglo zaključiti o kome je reč. Pri tom, činjenica da je žrtva nepoznata na nacionalnom nivou ne umanjuje rizik od prepoznatljivosti u lokalnoj sredini, o čemu takođe moraš da vodiš računa.

U izveštajima o krivičnim delima treba izbegavati navođenje ličnih svojstava žrtve (nacionalna i verska pripadnost, seksualna orijentacija, bračno stanje…), osim ako su ta svojstva u neposrednoj vezi s prirodom i vrstom počinjenog krivičnog dela.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje