U pravu si! Online

Odnos prema glasinama

Tvoje obaveze

Poslovica „gde ima dima, ima i vatre“ igra prilično značajnu ulogu u novinarskoj profesiji, ali, ako se shvati previše bukvalno, može dovesti do prilično neprijatnih zakonskih ishoda po novinara, urednika i medijsku kuću.

Osnovna profesionalna obaveza novinara u vezi sa svakom informacijom koju dobije, nezavisno od toga da li je izvor anoniman ili ne (a posebno ako jeste!), obuhvata proveru porekla, istinitosti i potpunosti informacije. Mera je određena izrazom „dužna novinarska pažnja“, pri čemu pažnja koja se očekuje od novinara raste srazmerno značaju informacije koja se proverava, odnosno šteti koju bi neistinita informacija mogla nekome da nanese.

Krivična odgovornost

Objavljivanjem neproverenih informacija rizikuješ da budeš osuđen za krivično delo klevete, koja podrazumeva iznošenje ili prenošenje neistine koja šteti nečijoj časti ili ugledu. Za ovo krivično delo propisane su visoke novčane kazne.

S druge strane, stvari stoje znatno povoljnije kada je reč o krivičnom delu uvrede, za koje ne možeš biti osuđen ako se iz načina izražavanja u novinskom napisu ili drugih okolnosti vidi da nisi imao nameru omalovažavanja.

Isto tako, možeš se odbraniti od tužbe za krivično delo iznošenja ličnih i porodičnih prilika (koje postoji samo ako obelodanjivanje ovih informacija može naneti štetu nečijoj časti ili ugledu) ukoliko dokažeš da je tvrdnja koju si izneo istinita, ili bar da si pre objavljivanja imao osnovanog razloga da smatraš da je istinita (što ne znači da ćeš biti oslobođen materijalne odgovornosti ako onaj na koga se tvrdnja odnosi odluči da te tuži).

Materijalna odgovornost

Materijalna odgovornost podrazumeva naknadu ma kakve štete koju je neko pretrpeo, bilo zbog objavljivanja neistinite ili nepotpune informacije koja je mogla biti proverena ili dopunjena pre objavljivanja, ili zbog objavljivanja informacije koja je istinita, ali nije smela biti objavljena (na primer, informacija iz privatnog života osobe koja nije dala dozvolu za njeno objavljivanje).

Oštećena osoba može da podnese tužbu kojom traži naknadu štete, a štetu solidarno nadoknađuju novinar, urednik i medijska kuća, s tim što će novinar snositi deo odgovornosti samo ako se dokaže da je šteta nastala njegovom krivicom.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje