U pravu si! Online

Obaveza predstavljanja novinara

Zakon ne govori ništa o tome, ali po

, zabranjeno je lažno predstavljanje i netačno identifikovanje medija za koji radiš, osim u izuzetnim situacijama (vidi niže).

Sagovornik ima pravo da ti radi utvrđivanja identiteta traži novinarsku legitimaciju, ličnu kartu ili drugi zvanični dokument sa fotografijom. Ti ne moraš da mu pokažeš taj dokument, a on ne mora da razgovara s tobom.

Kada je dozvoljeno lažno predstavljanje?

Možeš da prikriješ svoj identitet samo pod uslovom da je u pitanju „informacija od izuzetnog značaja za javnost“, a i tada samo ukoliko si već pokušao da je pribaviš primenom drugih metoda, odnosno ukoliko se informacija ne može pribaviti na drugi način. Ako prikriješ svoj identitet, neophodno je da o tome obavestiš urednika, a Kodeks preporučuje i konsultovanje s pravnim savetnicima zbog mogućih pravnih posledica.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:3)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje