U pravu si! Online

Novinarsko insistiranje

Po

, novinar se prilikom prikupljanja informacija ne sme služiti iznudom, pretnjom ili proganjanjem izvora informacija. Kada je novinar zamoljen da odustane (od pokušaja da ugovori intervju, dobije izjavu ili odgovor na postavljeno pitanje, od fotografisanja i snimanja i sl.), on to i treba da učini. Veoma važan izuzetak odnosi se na komunikaciju s državnim institucijama, u kojoj novinar zadržava pravo da kontinuirano postavlja pitanja od interesa za javnost, bez obzira na to da li je od njega traženo da prestane. Novinar svakako ima pravo da objavi da nije dobio odgovor na pitanje i prenese na koji način je sagovornik odbio da odgovori.

Iako postoje brojne situacije u kojima novinarsko insistiranje prelazi granicu profesionalno prihvatljivog ponašanja, izraz „tužiću te za uznemiravanje“, koji je verovatno jednako poznat i onim revnosnijim i onim nasrtljivijim među tvojim kolegama, nema uporište u zakonu. U ovom kontekstu, novinar može biti krivično gonjen samo ako se prilikom pokušaja da dobije ili iznudi informaciju od izvora posluži metodama kao što su sila, fizička pretnja ili otmica — dakle, sredstvima koja su znatno više uznemiravajuća od neprestanog zivkanja telefonom.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:4)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje