U pravu si! Online

Maloletni sagovornik

Situacija u kojoj uzimaš izjavu od maloletne osobe ili je intervjuišeš regulisana je Zakonom o javnom informisanju — „maloletnik se ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja je podesna da povredi njegovo pravo ili interes“, ali i

, koji kaže da se maloletnici, po pravilu, mogu intervjuisati samo u prisustvu ili uz saglasnost roditelja ili staratelja. Ukoliko njih nema u blizini, svakako treba da pitaš neku od prisutnih odraslih osoba koje se staraju o detetu (bake i deke, učiteljica ili vaspitačica…). Bilo bi dobro da imaš dokaze da si dobio dozvolu za razgovor (svedoke, pismenu saglasnost, snimak roditelja koji daje saglasnost…).

Pri tom, novinar je obavezan da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka s njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom. Saglasnost roditelja da razgovaraš sa detetom ne oslobađa te od ove obaveze.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje