U pravu si! Online

Korišćenje neimenovanih izvora

Navođenje izvora informacije jeste jedno od fundamentalnih pravila novinarskog posla. Zbog toga

ne preporučuje korišćenje anonimnih izvora, osim ukoliko nema drugog načina da se dođe do informacije „od izuzetnog značaja za javnost“.

O tome da li je korišenje anonimnog izvora opravdano ili ne, odlučuje urednik, koji ima pravo da od tebe zahteva otkrivanje identiteta izvora (koji potom mora da štiti, kao i ti). Ako odbiješ da mu saopštiš o kome je reč, urednik može da odluči da ne objavi informaciju.

Zaštita anonimnog izvora

Ako izvor zahteva anonimnost, po pravilima novinarske etike dužan si da mu je obezbediš. I zakon ti daje pravo da štitiš identitet izvora, osim ako on nije izneo podatke o krivičnom delu za koje je zaprećena zatvorska kazna od najmanje pet godina, ili počiniocu takvog krivičnog dela.

Zakonske posledice korišćenja anonimnog izvora

Ako je informacija koja potiče od anonimnog izvora neistinita i zato nekome nanosi nekakvu štetu, ili je istinita, a nije smela biti objavljena (jer, na primer, narušava nečiju privatnost), situacija se zakonski nimalo ne razlikuje od one u kojoj je izvor poznat — osim u tome što strana koja se smatra oštećenom neće moći da tuži izvor (koji je, je li, anoniman), već samo one koji su odgovorni za prenošenje informacije.

Izmišljanje izvora predstavlja teško kršenje pravila novinarske etike, a u sudskom postupku smatraće se otežavajućom okolnošću.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje