U pravu si! Online

Dozvola za objavljivanje i autorizacija

Dozvola za objavljivanje

Samom činjenicom da je neka osoba dala izjavu ili intervju novinaru, svesna da razgovara s njim i da je sadržaj razgovora namenjen javnosti, smatra se da je ta osoba dala i dozvolu za objavljivanje sadržaja razgovora. Ta dozvola ne može se naknadno povući.

Ako iz bilo kog razloga (na primer, skraćivanjem teksta usled nedostatka prostora) promeniš sadržaj nečije izjave u meri koja bi mogla da utiče na razumevanje smisla izjave i konteksta u kome je data, obavezan si da pribaviš „dodatnu“ dozvolu za objavljivanje.

Autorizacija

„Autorizacija je potvrda autentičnosti izjave ili razgovora namijenjenog objavljivanju“; definiciju pozajmljujemo iz Zakona o medijima Republike Hrvatske, i to iz veoma jednostavnog razloga: zakoni Srbije uopšte ne poznaju pojam autorizacije. Posledično, ne postoji ni obaveza novinara da obezbedi autorizaciju od sagovornika pre objavljivanja izjave ili intervjua. Implicitno, moglo bi se zaključiti da izuzetak postoji u slučaju da novinar pre intervjua obeća sagovorniku da će mu poslati tekst na autorizaciju, odnosno ako sagovornik pre davanja izjave ili intervjua postavi taj uslov, a novinar ga prihvati.

U lokalnoj medijskoj praksi slanje intervjua ili izjave na autorizaciju prilično je uobičajena pojava, a gotovo podjednako su uobičajeni i nesporazumi koji tim povodom nastaju na relaciji novinar—sagovornik, posebno u pogledu širine i dubine „slobodnih zahvata“ koje sagovornici često preduzimaju nad tekstom sopstvene izjave ili intervjua. Iako ni ovo pitanje nije zakonski obrađeno, profesionalna praksa uvažava pravo sagovornika da interveniše (i da zahteva prihvatanje te intervencije) u slučaju pogrešnog ili nedovoljno preciznog prenošenja činjenica, smisla izjave i konteksta u kome je data, koje je nastalo kao posledica novinarske obrade teksta. Naknadno „umivanje“, a kamoli izmena sadržine izjave ili odgovora na novinarsko pitanje, nikako ne predstavljaju vrstu izmena koje je novinar dužan da uvaži.

Na autorizaciju ne treba slati tekst sa opremom, jer dogovor o autorizaciji ne podrazumeva opremu. Ukoliko je izjava sagovornika navedena u tekstu s više izvora, treba mu poslati samo njegove izjave, ne i ceo tekst. Takođe, preporučujemo da što je duže moguće čuvaš audio snimak razgovora ili drugi dokaz o tome šta je sagovornik tačno rekao (beleške, na primer).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:5)
This entry was posted in Intervju and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje