U pravu si! Online

Saglasnost autora za izmene i preuzimanje

Bilo kakve intervencije na fotografijama, kažu smernice za primenu

, nedopustive su bez saglasnosti autora. Zakon o autorskim pravima, međutim, dozvoljava izmene sa ciljem parodije ili karikature kada je reč o već objavljenom delu, i ako se time ne stvara zabuna o smislu dela i o tome ko je autor prvobitnog dela, a ko prerade. Isto tako, dozvoljene su izmene bez saglasnosti autora ako su one potrebne zbog samog načina korišćenja dela (na primer, smanjenje fotografija ili prebacivanje kolor fotografije u crno-belu).

Inače se bilo koje autorsko delo, pa i video ili audio zapis ili fotografija, može objaviti bez dozvole autora i bez plaćanja naknade ukoliko je sam taj zapis sastavni deo teme teksta/priloga (na primer, ako izveštavaš o suđenju koje se vodi zbog objavljivanja nekog snimka), ali i to samo u meri koja je potrebna s obzirom na temu i način izveštavanja.

Materijal se, kaže Kodeks, ne sme ustupati nikom, pa ni drugim medijima, bez saglasnosti osobe od koje si ga dobio.

Za fotografije važe isti uslovi za objavljivanje kao i za druga autorska dela.

Potpis autora

Uz fotografiju/zapis mora da stoji ime autora, a ako je zapis preuzet iz nekog izvora ili medija, mora da piše i odakle je preuzet. S druge strane, ukoliko autor insistira da ne bude potpisan zbog bezbednosnih razloga, urednik mora da udovolji tom zahtevu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
This entry was posted in Fotografije, audio i video snimci and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje