U pravu si! Online

Korišćenje ličnih podataka

Za bilo kakve podatke o nekoj ličnosti koji se nalaze u nekoj evidenciji ili bazi podataka na osnovu kojih se može odrediti o kojoj je ličnosti reč (bez obzira na šta se odnose i kako si do njih došao), Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je pod kojim se uslovima smeju objaviti.

Identitet može postati prepoznatljiv ukoliko znaš nečije ime i prezime, matični broj ili adresu, broj telefona, ali i na osnovu niza drugih detalja, pa o svakom takvom detalju moraš da vodiš računa, jer je dovoljno da se osoba o kojoj je reč prepozna u tekstu ili prilogu, ili da je prepozna neko iz njene okoline.

Javno dostupni podaci

Ovakve podatke možeš slobodno da koristiš i objaviš ukoliko su oni već objavljeni (naravno, pogotovo ako ih je obelodanila sama osoba na koju se odnose), ako si ih dobio po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, ili se oni nalaze u svim dostupnim evidencijama (katastar, Agencija za privredne registre…), arhivima, muzejima i slično, ali samo pod uslovom da korišćenjem i objavljivanjem tih podataka ne povređuješ neko pravo osobe na koju se odnose.

Ukoliko podaci mogu da povrede neko pravo, potrebno je da odmeriš šta preteže: pravo koje objavljivanjem povređuješ ili interes javnosti da sazna taj podatak. To znači da i prilikom prenošenja podataka koji su javnosti već poznati treba da se uzdržiš od objavljivanja onih nevažnih za javnost, ako oni mogu da nanesu štetu osobi na koju se odnose.

Podaci koji nisu javno dostupni

Ukoliko je reč o ličnim podacima koji još nisu javno dostupni (krivična evidencija, na primer), u principu je potrebno da za njihovo objavljivanje pribaviš dozvolu od osobe na koju se odnose, ako imaš nameru da objaviš nešto na osnovu čega bi se mogao utvrditi njen identitet.

U slučaju da u tekstu ne identifikuješ osobu ni na koji način, dakle, da njen identitet dobro zaštitiš, možeš da koristiš podatke, ali se i tada postavlja pitanje kako si do njih došao, jer niko ko njima raspolaže ne bi smeo da ti ih otkrije, a ti ne smeš da koristiš podatke pribavljene na nezakonit način.

Prava osobe na koju se podaci odnose

Pitanje odakle redakciji podaci može da postavi i sama ličnost na koju se oni odnose, ukoliko se prepozna u tekstu, a objavljivanjem joj je ugroženo bilo koje zakonsko pravo. Osim informacije o izvoru podataka, ta osoba može da traži uvid u podatke kojima raspolažeš i njihovu kopiju. Redakcija ne mora da izađe u susret ovakvom zahtevu ako bi se time:

 • otkrili podaci u vezi sa izvorom informacije koje nisi dužan ili jednostavno ne želiš da otkriješ;
 • otkrili podaci u vezi s novinarom ili drugom osobom koja je učestvovala u pripremi i objavljivanju informacije, a odgovorni urednik nije spreman da ih otkrije;
 • omelo obaveštavanje javnosti o informacijama od javnog značaja.

Obaveza zaštite podataka

Dok se ne razjasni da li podaci smeju biti objavljeni, i ako se utvrdi da ne smeju, novinar i redakcija dužni su da preduzmu tehničke, kadrovske i organizacione mere zaštite podataka o nekoj ličnosti kojima raspolažu, da bi se ti podaci zaštitili od gubitka, uništenja, nedopuštenog pristupa, promene, objavljivanja i svake druge zloupotrebe. Potrebno je, dakle, takve podatke držati pod ključem (ukolio su zapisani na papiru), odnosno na računaru ili delu računarske mreže kojima može pristupiti samo ograničeni broj tačno poznatih osoba. Svima koji imaju dodira s tim podacima mora biti saopšteno da su obavezni da čuvaju njihovu tajnost. Za kršenje ove obaveze predviđena je i prekršajna odgovornost (uz novčanu kaznu do milion dinara).

Odgovor, ispravka i druge informacije koje se objave na zahtev osobe na koju se odnosi podatak morate čuvati zajedno s podacima o kojima je reč.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.5/5
(Ukupan broj ocena:3)
This entry was posted in Dokumentarni izvori and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • irex-usaid

  irex-usaid
 • txtdisc

  txtdisc
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • boje

  boje