Terapeutska masaža nam je svima mnogo potrebnija nego što mislimo, pogledajte zašto

U savremenom svetu smo svi svakodnevno izloženi velikom stresu. Bilo da se radi o saobraćajnoj gužvi, problemima na poslu, vestima kojima smo stalno „bombardovani“ zahvaljujući razvoju pametnih telefona i interneta, jurcanja da završimo sve obaveze ili svođenju računa i mesečnih izdataka, sve to utiče na nas i izaziva nam anksioznost. Na svaku emociju koju osetimo postoji i fizički odgovor, tako da je anksioznost uvek praćena grčevima u mišićima, a često, nakon što je dugo potiskujemo, prouzrokuje i pojavu gastritisa.

Oni koji su svesni kakve zdravstvene probleme uzrokuje stres se trude da ga se na neki način oslobode. Najčešći izbor za to je bavljenje sportom ili redovan odlazak na masaže. Kada stres nije prouzrokovao veliku štetu u telu dovoljna je relaks masaža, ali ukoliko, što je najčešće i slučaj, osoba trpi stres duži vremenski period, biće joj neophodna terapeutska masaža.

Šta je terapeutska masaža i po čemu se razlikuje od obične relaks masaže?

Terapeutska masaža, za razliku od relaks masaže se primenjuje kako bi zalečila ili pomogla u lečenju već postojećeg problema. Jačina pritiska koji se primenjuje pri izvođenju ove masaže je između relaks i sportske masaže, dakle, malo je jača, ali to ne znači da ćete trpeti jake bolove prilikom njenog izvođenja.

S obzirom na to da se terapeutska masaža primenjuje prilikom lečenja i zahteva odlično poznavanje anatomije, nju ne sme da izvodi bilo ko, već isključivo fizioterapeuti. Ovo se pokazalo kao čest problem, jer je izvode osobe koje se masažom bave nakon završenog kursa ili neke kratke obuke koja im sigruno nije pružila dovoljno znanja kao višegodišnje školovanje. Zbog toga bi pre nego što zakažete terapeutsku masažu u salonu trebalo da se raspitate o kvalifikacijama masera.

U kojim slučajevima se primenjuje terapeutska masaža?

Terapeutska masaža se primenjuje kada to preporuči lekar ili, ukoliko znate da imate problem koji bi ona rešila, u dogovoru sa fizioterapeutom. Nakon što zakažete termin u salonu za masažu, fizioterapeut će obaviti konsultacije sa Vama kako bi utvrdio u čemu je problem.

Najčešći problemi kod kojih se primenjuje ova vrsta masaže su reumatski bolovi, sportske povrede, otoci nastali prilikom drugih vrsta povreda i deformacije kičmenog stuba. Ono što je manje poznato je da se ova masaža primenjuje i kod kardiovaskularnih problema, poremećaja metabolizma, astme, hroničnog gastritisa i problema sa nesanicom i hroničnim umorom.

Možda je najveće iznenađenje primena terapeutske masaže kod gastritisa i poremećaja metabolizma, međutim, kada se malo bolje razmisli, sasvim je logično da je ona sastavni deo lečenja. Čak i gastroenterolozi preporučuju da se problemi koje uzrokuje gastritis tretiraju redovnom masažom stomaka, kako bi se ublažila nadutost i pokrenulo varenje.

Takođe, nesanica i hronični umor, bolovi u vratu, ramenima i leđima koje uzrokuje konstantan stres bi trebalo da se tretiraju u salonu za masažu, jer nekada, čak i posle najjačih treninga za leđa i ramena i posle dugog istezanja, bolovi ostaju. Tada na scenu stupa fizioterapeut koji će masažom opustiti mišiće i rešiti deo problema.

Ako i Vi imate neki od ovih problema, trebalo bi da razmislite o zakazivanju termina u salonu za masažu, jer u današnje vreme to nije luksuz, već neophodna stvar za svakodnevno normalno funkcionisanje i očuvanje zdravlja.