U pravu si! Online

Sistem socijalne zaštite — opšte informacije

Sistem socijalne zaštite jeste način da država, uključujući i lokalne vlasti, pomogne ljudima da prežive teška vremena ili savladaju teške situacije, kao i da se oni, kad god je to moguće, osposobe da se u budućnosti sami brinu za svoje potrebe.

Socijalna zaštita ima dva osnovna oblika: materijalnu pomoć (koja može biti novčana ili u naturi, to jest, hrani, ogrevu, odeći…) i usluge socijalne zaštite (kada je nekoj osobi potrebna pomoć stručnjaka ili pomoć za zadovoljavanje svakodnevnih potreba, smeštaj u specijalizovanu ustanovu ili zaštita od porodičnog nasilja, na primer).

Uz to je ponekad neophodno da se zajednica umeša u neke porodične odnose da bi zaštitila decu ili omogućila porodici da normalno funkcioniše.

Početna stanica za dobijanje pomoći u skoro svim slučajevima jeste opštinski odnosno gradski centar za socijalni rad, ili odgovarajuće odeljenje gradske ili opštinske uprave.

Materijalna pomoć

Ova vrsta pomoći namenjena je ljudima koji nemaju dovoljno sredstava za život. Postoje osobe koje su trajno materijalno ugrožene, a u nekim situacijama, kao što su elementarne nepogode ili teška bolest, materijalna pomoć zatreba i ljudima koji inače imaju od čega da žive.

Materijalna pomoć ima dva izvora: državni i lokalni. Materijalna pomoć koju finansira Republika (na primer, novčana socijalna pomoć ili dodatak za tuđu negu i pomoć) dostupna je svim građanima koji zadovoljavaju uslove. Takva pomoć predviđena je zakonom i nju mogu dobiti svi, bez obzira na to gde u Srbiji žive.

Sa druge strane, gradovi i opštine sami određuju koje će vrste pomoći davati. Obroci u narodnim kuhinjama i naknada troškova sahrane za najsiromašnije građane među najčešćim su oblicima lokalne materijalne pomoći širom Srbije. Neke lokalne samouprave idu toliko daleko da će, na primer, u Požarevcu štićenicima koji izađu iz hraniteljske porodice ili socijalne ustanove, a završili su školovanje, odnosno osposobili se za rad, platiti troškove opremanja stana i nabavke osnovnih sredstava za život.

Materijalna pomoć porodici i deci

Neke kategorije stanovništva, kao što su deca, mladi, trudnice i majke s malom decom, dobijaju posebnu vrstu materijalne pomoći i ostvaruju neke povlastice i kada nisu materijalno ugrožene. U ovu vrstu pomoći spadaju, na primer, roditeljski dodatak i povlastice pri putovanju za decu i omladinu.

Pomoć osobama koje ne mogu da se brinu o sebi

Ljudi koji zbog različitih razloga ne mogu da se brinu o sebi, na primer, ne mogu da se kreću, jedu, obavljaju kućne poslove ili fiziološke potrebe bez tuđe pomoći, imaju pravo na fizičku i stručnu pomoć, koja im se ponekad može pružiti u njihovim kućama, nekad u ustanovama za dnevni boravak, a nekad samo ako su trajno smešteni u specijalizovane ustanove, domove.

Često oni koji imaju ovakve probleme nisu u poziciji ni da zarade za svoje potrebe, pa im je istovremeno potrebna i materijalna pomoć.

Zaštita žrtava nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja

Zadatak države jeste i da zaštiti od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja one koji su tome izloženi. Time se bave policija i pravosudni organi, ali to, zbog prirode problema, nije dovoljno.

Prvo, u mnogim slučajevima reč je o psihičkom, emocionalnom ili ekonomskom zlostavljanju, sa čime policija ne može da se nosi, već je to posao za psihologe i socijalne radnike, zaposlene u centrima za socijalni rad i ostalim socijalnim ustanovama.

Drugo, i kada je reč o fizičkom ili seksualnom nasilju, psihičke i socijalne posledice koje žrtva trpi takve su da njihovim otklanjanjem moraju da se pozabave pomenuti stručnjaci, a žrtva se često mora privremeno izdvojiti iz sredine u kojoj je do tada živela, pa joj je potrebno obezbediti odgovarajući smeštaj.

Kasnije je neophodno pomoći žrtvi da stvori sebi životno okruženje u kome se nasilje neće ponoviti.

Intervencije u porodičnim i bračnim odnosima

Pošto do zlostavljanja i zanemarivanja najčešće dolazi u porodičnim i bračnim odnosima, društvo mora da ima mehanizam da se umeša u njih kada proceni da postoji opasnost da dođe do nasilja ili zanemarivanja, a pogotovo kada mogu biti ugroženi razvoj i dobrobit deteta. Za takvo mešanje su, osim suda, ovlašćeni isključivo centri za socijalni rad. Nekada je dovoljan dobar savet stručnjaka da ne dođe do nemilih situacija, pa postoje i specijalizovana porodična, psihološka i pravna savetovališta.

Posebno je teška situacija u kojoj dete ostane bez roditeljskog staranja, pa je potrebno odrediti s kim će ono živeti i ko će se o njemu starati.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.1/5
(Ukupan broj ocena:8)
This entry was posted in Sistem socijalne zaštite and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje