U pravu si! Online

Jednokratna novčana pomoć

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć obezbeđuje se ljudima koji se iznenada, trenutno, nađu u socijalno nezavidnoj situaciji. Postoji mnogo situacija u kojima nekom najednom postane neophodna jednokratna pomoć. Samo budžet i mašta lokalne samouprave, u čijoj je nadležnosti i ova vrsta pomoći, ograničavaju u kojim okolnostima neko može da je dobije.

Lokalne samouprave su u jednoj situaciji obavezne da odobre jednokratnu novčanu pomoć: kada osobe koje su upućene na porodični ili domski smeštaj nemaju novac za neophodnu odeću, obuću i troškove prevoza do mesta gde treba da budu smeštene.

Samo u slučaju „izuzetnog ugrožavanja standarda većeg broja ljudi“, kaže Zakon o socijalnoj zaštiti, najpre velikih elementarnih nepogoda, reagovaće republička vlada i podeliti jednokratnu pomoć iz državnog budžeta.

O jednokratnoj pomoći uvek odlučuje lokalni centar za socijalni rad, pa je najbolje da se tamo raspitaš o tome u kojim situacijama možeš da računaš na nju i koje uslove treba da zadovoljiš.

Ko ima pravo?

Osim osoba upućenih na domski ili porodični smeštaj, jednokratnu pomoć može dobiti i porodica koja je postradala u poplavi, požaru ili zemljotresu, neko ko je upravo izašao iz socijalne ustanove ili zatvora, porodica u kojoj je neko umro, postao nesposoban za rad ili je ta porodica iz drugih razloga odjednom dospela u stanje da ne može da zadovolji najosnovnije potrebe.

Koliko možeš da dobiješ?

Iznosi veoma variraju, zavisno od konkretne situacije u kojoj si se našao. Centri za socijalni rad u svakom konkretnom slučaju utvrđuju kolika ti je pomoć potrebna.

Visina jednokratne novčane pomoći za pojedinca zakonski je ograničena na prosečnu zaradu u opštini ili gradu u mesecu koji prethodi onom u kome se isplaćuje pomoć, s tim što se pomoć može isplatiti istoj osobi više puta, svaki put kada se pojavi novi osnov za isplatu. Lokalne samouprave su, međutim, predvidele godišnja ograničenja visine ukupne jednokratne novčane pomoći.

U Kraljevu je ograničenje tri tamošnje prosečne plate godišnje, a u Beogradu dve, s tim što beogradska porodica postradala od elementarnih nepogoda (bez obzira na prihode) ili ona u kojoj je neko poginuo nesrećnim slučajem (pod uslovom da su im prihodi manji od prosečne zarade) može da dobije do pet prosečnih beogradskih plata godišnje.

Kako je dobijaš?

Pošto je broj mogućih situacija toliko veliki, ne može se ukratko reći koja su ti dokumenta potrebna za svaku od njh. Jednostavno, treba da se obratiš centru za socijalni rad i raspitaš se. Uglavnom su ti potrebni dokumenti koji dokazuju u kakvoj se situaciji nalaziš.

Centar za socijalni rad mora da donese odluku u roku od 30 dana, a taj rok produžava se samo ukoliko moraju posebno da ispituju tvoju situaciju, i to na 60 dana.

Oprema korisnika za domski ili porodični smeštaj

Kada neko treba da bude smešten u dom ili drugu porodicu, a nema ni najosnovniju odeću i obuću, niti je u stanju da je nabavi (ni on sam ni neko ko je obavezan da ga izdržava), a nema ni novca da kupi autobusku ili voznu kartu da doputuje do doma ili porodice — opština odnosno grad dužni su da mu to obezbede.

Koliko će dobiti, ostavljeno je lokalnim vlastima da odluče. U Beogradu godišnji iznos dat za odeću i obuću korisnika ne sme da pređe polovinu jedne prosečne plate u gradu, a u Novom Sadu 30 odsto prosečne novosadske plate. Troškovi prevoza u ovim gradovima plaćaju se u stvarnom iznosu, pri čemu prevoz mora biti u skladu sa zdravstvenim stanjem korisnika.

U Kruševcu su sredstva za ovu namenu, s prevozom, ograničena na 40 odsto kruševačke prosečne plate.

Kome da se žališ?

Kao i u ostalim situacijama o kojima odlučuje centar za socijalni rad, imaš pravo žalbe u roku od 15 dana od dana prijema rešenja, i to onome ko daje novac, u ovom slučaju opštinskoj odnosno gradskoj upravi.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.5/5
(Ukupan broj ocena:30)
This entry was posted in Materijalna pomoć opština i gradova and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje