U pravu si! Online

Davanje u naturi

Najugroženijim građanima, primaocima socijalne pomoći i onima koji se iznenada nađu u teškom materijalnom položaju, mnoge opštine daju pomoć u naturi. Obično se dele paketi hrane, sredstava za higijenu, odeće, obuće, a moguće je dobiti i drva ili ugalj za grejanje.

Ko ima pravo?

Pravo na pakete pomoći u većini opština imaju oni koji od države primaju socijalnu pomoć.

Takođe, u većini opština, pravo na pomoć u naturi imaju osobe koje se nalaze u izuzetno teškoj situaciji, koju ne mogu same prevazići. To su, na primer, građani pogođeni elementarnim nepogodama, osobe kojima je prestao smeštaj u drugoj porodici ili domu, oni koji su tek izašli iz zatvora…

Neke opštine, kao što je Čačak, dodeljuju pomoć u hrani i sredstvima za higijenu i u slučajevima teške bolesti, invalidnosti i nesposobnosti kretanja, napuštanja dece od strane roditelja i slično, sve dok takvo stanje traje.

Ukoliko se hraniš u narodnoj kuhinji, ne možeš da dobiješ pomoć u vidu paketa hrane.

Kako se dobija?

Pomoć u naturi obično se dodeljuje jedanput ili dvaput godišnje, a u slučaju potrebe i više puta. Ovu robnu pomoć daje opština, na predlog centra za socijalni rad ili inicijativu komisija za socijalna pitanja pri mesnim zajednicama.

U nekim opštinama centar i odlučuje o tome ko će dobiti pomoć u naturi, a u drugima odlučuje lokalna uprava. Pakete obično deli Crveni krst sa teritorije opštine, u saradnji sa centrom.

Dakle, ako ti je potrebna ova pomoć i ako je tvoja opština dodeljuje, najbolje bi bilo da se obratiš centru za socijalni rad. Ponesi dokaze o svojoj socijalnoj situaciji (rešenje o dodeli novčane socijalne pomoći, na primer).

Ogrev

Neke opštine, kao što je Subotica, umesto da daju ugalj ili drva građanima koji su dobili pravo na pomoć u ogrevu — isplaćuju novčani iznos u visini cene jedne tone uglja lignita s prevozom, dok se u Užicu svima koji dobijaju ovu pomoć bez razlike obezbeđuju tri kubna metra drva.

Opremanje učenika

Početkom svake školske godine većina lokalnih samouprava dodeljuje udžbenike, školski pribor i opremu učenicima osnovnih i srednjih škola iz materijalno ugroženih porodica. Ovu pomoć dobijaju i deca koja se nalaze pod starateljstvom, a koja nisu institucionalno zbrinuta, kao i učenici koji se nalaze u hraniteljskim porodicama.

Centar za socijalni rad predlaže, ali i odlučuje o tome ko će od školaraca dobiti besplatne udžbenike i školski pribor.

Neke opštine, kao što je Novi Pazar, nabavljaju školski pribor svim učenicima prvog razreda osnovne škole.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:4)
This entry was posted in Materijalna pomoć opština i gradova and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje