U pravu si! Online

Povlastice pri putovanju za osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom, pod određenim uslovima, imaju pravo na znatne popuste pri kupovini karata za putovanja vozom, autobusom i brodom na teritoriji naše zemlje.

Ko ima pravo na popust?

Ovo pravo imaju slepe osobe (one koje na boljem oku s korekcijom imaju oštrinu vida manju od 10 odsto, a vidno polje im je suženo na 20 stepeni i manje), osobe obolele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, plegija, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze (prva kategorija invalidnosti).

Visina popusta

Osobe sa invaliditetom imaju pravo na šest povratnih putovanja železničkim, drumskim i rečnim saobraćajem s popustom od 75 odsto u toku jedne kalendarske godine. Plaća se, dakle, samo 25 odsto cene karte.

Ovaj popust važi za prevoz u bilo kom razredu u vozu, bez obzira na to da li je voz poslovni, ekspresni, brzi ili putnički, odnosno u bilo kojoj klasi na brodu.

Knjižica za povlašćenu vožnju

Da bi ostvarile popust na cenu karte, osobe sa invaliditetom moraju da imaju važeću knjižicu za povlašćenu vožnju. Nju možeš da izvadiš u ogranku nadležnog udruženja osoba sa invaliditetom u opštini tvog prebivališta. Nadležna udruženja su: Savez slepih i slabovidih Srbije, Savez udruženja distrofičara, Savez paraplegičara i kvadriplegičara, Savez za cerebralnu paralizu, dečju paralizu i plegije i Društvo multipleks skleroze.

Pored popunjenog zahteva za izdavanje knjižice, uverenja o

(može i lična karta) i dve fotografije formata 4,5 x 3,5 cm, udruženju moraš da dostaviš i jedan od sledećih dokumenata:

 • nalaz odgovarajuće specijalističke zdravstvene ustanove;
 • nalaz nadležne lekarske komisije;
 • nalaz o utvrđivanju kategorije invalidnosti;
 • nalaz o utvrđivanju potrebe za pomoć i negu druge osobe.

Knjižicu moraš da overavaš svake godine.

Kako se ostvaruje popust?

Da bi ostvario popust pri kupovini karte, moraš da pokažeš knjižicu. Tada će ti i overiti odgovarajući kupon za putovanje. Kako bi nadoknadio novac od popusta, prevoznik će se obratiti Ministarstvu rada i socijalne politike.

Ako putuješ posredstvom strane prevozničke kompanije

Ako na teritoriji Srbije putuješ posredstvom prevozničke kompanije čije je sedište van teritorije naše zemlje, moraš da platiš pun iznos cene karte. Tvoje pravo na povlašćenu vožnju, međutim, i dalje postoji i možeš da tražiš povraćaj novca, u iznosu popusta koji bi ostvario kod domaćeg prevoznika.

Zahtev za naknadu, fotokopiju knjižice za povlašćenu vožnju i kartu stranog prevoznika koju si platio treba da podneseš Ministarstvu rada i socijalne politike.

Prava pratioca

Tvoj pratilac na putovanju, bilo da putuje s tobom, ide po tebe ili se vraća posle praćenja, ima pravo na besplatnu vožnju. On od organizacije koja je tebi izdala knjižicu mora da pribavi posebno uverenje koje se naziva objava za povlašćenu vožnju.

Ako je tvoj pratilac osoba sa invaliditetom, on nema pravo na besplatnu vožnju. Da bi ostvario popust za vožnju, i on mora da izvadi knjižicu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.3/5
(Ukupan broj ocena:4)
This entry was posted in Materijalna pomoć države and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje