U pravu si! Online

Savetovališta

U svakom centru za socijalni rad možeš se posavetovati o svemu što te muči, a u vezi je s brakom i porodicom (roditeljima, decom, partnerom, nasiljem u porodici, drogom), a možeš dobiti i neke pravne savete (ako te brine nešto u vezi s porodičnom imovinom, stanovanjem, izdržavanjem). Ne moraš imati neki veliki i ozbiljan problem da bi im se obratio, jer je ideja da je bolje sprečiti nego lečiti.

Objašnjenja i uputstva o postupcima i uslovima ostvarivanja nekih prava u centru ne spadaju u usluge savetovanja, već su obaveza svih stručnih radnika centra.

Savetovanje o braku i porodici

Najčešće savetovalište koje postoji kao posebna služba u centrima za socijalni rad jeste savetovalište za brak i porodicu. Ova savetovališta bave se i prevencijom poremećaja u porodičnim odnosima ili u ponašanju dece, kao i informisanjem korisnika, ali im je najvažniji posao psihoterapijski rad.

Način rada u savetovalištu

Savetovališta su spremna da pruže hitnu i dugotrajnu savetodavnu podršku porodicama, parovima i pojedincima, a ponegde se rade i grupne terapije sa određenim grupama ljudi, na primer, s roditeljima ili adolescentima.

Zaštita privatnosti

Tajnost ličnih podataka zagarantovana ti je do te mere da ih uopšte ne moraš ostaviti osobi u centru s kojom razgovaraš.

Kako da dođeš do savetovališta?

O radu ovih savetovališta možeš se informisati ako odeš u centar, ili telefonom. U većim mestima savetovališta rade preko celog dana.

Promene predviđene novim zakonom

Prema novom Zakonu o socijalnoj zaštiti, savetovanje se smatra posebnom uslugom socijalne zaštite i za nju će ti, kao i za sve ostale (smeštaj u dom, pomoć u kući…), biti potreban poseban uput centra s kojim ćeš ići u posebnu ustanovu koja obavlja savetodavne i terapeutske usluge. Centri će moći da pružaju ove usluge samo ako imaju posebno organizovano savetovalište, ako su licencirani za savetovanje i ako na teritoriji za koju su nadležni ne postoji druga ustanova ovlašćena za ovakve usluge. Za sada, dok zakon ne počne da se primenjuje, sve funkcioniše po starom, bez mnogo formalnosti.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:4)
This entry was posted in Centar za socijalni rad and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje