Saveti koji vam mogu pomoći pri preuređenju kuhinje

Kuhinja je prostorija u kući u kojoj često boravimo stoga želimo da se osećamo lepo i prijatno kad god u nju uđemo i želimo da pripremimo jedan od ukusnih obroka. Kuhinja pre svega treba da bude funkcionalna zato je bitno da je pametno uredimo. Tako da ukoliko planirate da je kompletno renovirate ili samo malo preuredite ovi saveti će vam dobro doći. 

Inspiracija pre svega

Pre nego što se upustite u preuređivanje ili renoviranje vaše kuhinje pronađite inspiraciju i time olakšajte sebi posao u smislu smera kog želite da se držite kada je vaša kuhinja u pitanju. Inspiraciju uvek možete pronaći u nekim od časopisa ili internet portala namenjenim dizajnu enterijera. Jedna od odličnih aplikacija jeste i pinterest, tamo možete pronaći pregršt ideja kada je preuređenje doma u pitanju. 

Jedna od bitnih stvari na koje morate da obratite pažnju pre samog početka renoviranja jeste koju formu kuhinje biste želeli. Forma kuhinje dosta zavisi od same kvadrature kuhinje pa tako imate one linijske, u obliku slova L ili P. Razmislite da li biste želeli otvorenu kuhinju bez gornjih visećih elemenata, u tom slučaju biste mogli imati samo police koje su otvorenog tipa. Ili biste klasičniju kuhinju zatvorenih kuhinjskih elemenata. Takođe razmislite da li biste želeli kuhinju u kojoj isključivo spremate obroke ili pak onu u kojoj možete uživati u druženju sa društvom.

Boje kuhinje

Izbor boja jako je bitan jer u potpunosti može promeniti jednu kuhinju. Poznato je da svetlije boje vizuelno povećavaju prostor a tamnije smanjuju. Svetlije boje idealne su ukoliko imate malu kuhinju dok  se sa tamnijim možete poigrati ukoliko imate na raspolaganju veću kvadraturu kuhinje. 

Funkcionalnost pre svega

Jedna od interesantnijih i sve popularnijih pojava kada su kuhinje u pitanju jesu stakla za kuhinje. Ovim rešenjem doprinosite lepom izgledu kuhinje a osim toga u potpunosti se rešavate zamornog čišćenja fuga na keramičkim pločicama. 

Ukoliko kuhinju ne renovrate nego samo preuređujete ovo je odlična stavka koja vam može dosta doprineti promeni izgleda vaše kuhinje. Zašto vam ovo govorimo? Zato što se staklo za kuhinju montira isključivo na već montiranu kuhinju. Zapravo mere za staklo uzimaju se tek nakon što je cela kuhinja montirana. Sjajna površina stakla učiniće vašu kuhinju vizuelno većom. Možda najveća prednost ovih stakala jeste njihovo lako održavanje. Sve što je potrebno jeste sprej za stakla i par laganih prelazaka krpom preko površine. Staklo u kuhinji mnogo je praktičnije rešenje od keramičkih pločica za čije održavanje vam je potrebno dosta vremena i strpljenja. 

Ukoliko svoju kuhinju preuređujete gledajte da iskoristite svaki centimetar prostora jer vam upravo on može dobro doći za skladištenje posuđa, hrane i mnogo toga drugog. Imajte u vidu da postavljanjem stvari na svoje mesto činite vaše kretanje i boravak u kuhinji mnogo lakšim. Tako na primer začini i varjače uvek treba da vam budu u blizini šporeta, čaše iznad sudopere i tome slično. 

Ne zaboravite na postavljanje potrebnog broja utičnica jer utičnica nikad dosta kada je kuhinja u pitanju. Možete ih sakriti u neki od elemenata kuhinje i time učiniti neprimetnim. Jedna od bitnijih stvari ukoliko većinu svog vremena provodite baš u ovoj prostoriji jeste da uneste dovoljno svetlosti u vašu kuhinju.