U pravu si! Online

Koliko je novca potrebno za ulazak u zemlje Šengenske zone?

Većina zemalja Šengenske zone odredila je koliko novca treba da imaš kod sebe da bi prešao granicu. Kako je određeni novčani iznos samo jedan od mogućih uslova za ulazak u zemlje Šengena, granični policajci neće ti, naravno, uvek tražiti da im otvoriš novčanik; ali ako ne mogu na neki drugi način (preko garantnog pisma, povratne karte i slično) da zaključe da ti zapravo ne nameravaš zauvek da ostaneš u njihovoj zemlji, mogu da zatraže da im pokažeš određenu količinu novca shodno broju dana koji nameravaš da provedeš u Šengenu. Ako nemaš dovoljno novca mogu da ti ne dozvole da pređeš granicu.

Austrija, Luksemburg i Kipar nemaju utvrđen iznos neophodan za ulazak, ali to ne znači da ti neće tražiti dokaze o dovoljnim novčanim sredstvima za boravak u njihovoj zemlji, već da će granični policajac proceniti koliko novca treba da imaš kod sebe, zavisno do situacije. Imaj u vidu da se ovim pitanjem bave i naši graničari, pošto moraju da primenjuju propise Evropske unije koji se tiču ulaska u zonu Šengena.

I tamo gde je iznos propisan, on je orijentacioni, dakle, ne obavezuje graničnog policajca, koji može da proceni kolika je suma odgovarajuća za svaku konkretnu situaciju. Osim toga, i same zemlje Evropske unije ponekad menjaju ove referentne iznose — Španija, na primer, svake godine. Evo kako je to izgledalo sredinom 2011. godine:

Belgija: 50 evra dnevno ako odsedaš u hotelu ili 38 evra ako si kod nekog u gostima

Bugarska: 50 evra dnevno, najmanje 500 evra

Češka: 1.010 čeških kruna (42 evra) dnevno za boravke do 30 dana, a za svaki sledeći ceo mesec po 4.040 kruna (168 evra) mesečno; maloletnici moraju imati polovinu ovih iznosa

Danska: 350 danskih kruna (47 evra) dnevno

Finska: 30 evra dnevno

Francuska: 62 evra dnevno, odnosno 31 ako imaš zvaničnu potvrdu o obezbeđenom smeštaju

Nemačka: 45 evra dnevno

Estonija: 56 evra dnevno

Letonija: 30 letonskih latsa (43 evra) dnevno ako nemaš obezbeđen smeštaj, a 10 latsa dnevno ako imaš smeštaj

Litvanija: 40 evra dnevno

Grčka: 50 evra dnevno, ali ukupno najmanje 300 evra; maloletnici moraju imati polovinu ovih iznosa

Italija ima komplikovan sistem izračunavanja minimalnog iznosa, zavisno od toga da li putuješ sam ili sa još nekim i koliko dugo nameravaš da tamo ostaneš. Na primer, za putovanja kraća od pet dana, ako putuješ sam, moraš da imaš kod sebe fiksni iznos od 270 evra, a ako putuješ s nekim — 213 evra po osobi. Ako ostaješ najduže 10 dana, za svaki dan posle petog samcu će biti potrebno još po 45 evra, a putniku u grupi 27 evra i tako dalje.

Island: 4.000 islandskih kruna (24 evra) dnevno, ukupno najmanje 20.000 kruna (120 evra). Ako su ti troškovi pokriveni, iznos se prepolovljava.

Mađarska: Prilikom ulaska u zemlju moraš da imaš kod sebe 1.000 forinti (oko četiri evra).

Malta: 20 malteških lira (47 evra) dnevno

Portugal: 75 evra za svaki ulazak i 40 evra dnevno

Poljska: 100 zlota (25 evra) dnevno, ukupno najmanje 300 zlota (75 evra), a ako su ti troškovi boravka plaćeni, na primer, u okviru turističkog aranžmana, onda 20 zlota (pet evra) dnevno, najmanje 100 zlota.

Rumunija: 50 evra dnevno

Holandija: 34 evra dnevno

Norveška: 500 norveških kruna (63 evra) dnevno

Slovenija: 70 evra dnevno; maloletnici moraju imati polovinu ovog iznosa

Slovačka: 56 evra dnevno ako nemaš pokrivene troškove. Ako su ti troškovi delimično pokriveni, to se uzima u obzir.

Španija: 65 evra dnevno, ali ukupno najmanje 578 evra

Švajcarska: 100 švajcarskih franaka dnevno

Švedska: 370 kruna (40 evra) dnevno

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:32)
This entry was posted in U "Šengenu" and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje