U pravu si! Online

Koliko dugo možeš da ostaneš u „Šengenu“?

Za državljane Srbije i drugih zemalja na Beloj šengenskoj listi, dužina boravka u Šengenskoj zoni ograničena je na 90 dana u periodu od 180 dana.

Kako se to računa?

Prvi put kada uđeš u Šengenski prostor, započinje prvi period od 180 dana u okviru kojeg možeš da boraviš u toj zoni 90 dana, računajući svaki započeti datum, bez obzira na to da li ovo pravo koristiš neprekidno ili s prekidima. Ako si, na primer, prvi put ušla u Šengenski prostor 1. marta, onda period od 180 dana ističe 27. avgusta. Sledećeg dana, 28. avgusta, počinje novi period od 180 dana u okviru kojeg imaš na pravo na novih 90 dana boravka u Šengenskoj zoni. Taj period ističe 23. februara sledeće godine, a 24. februara počinje novih 180 dana, i tako redom.

Službenik na granici Šengenskog prostora će, na osnovu pečata s datumima ulazaka u ovu zonu i izlazaka iz nje, utvrditi kad si prvi put ušla, dakle, kada počinju ovi periodi od 180 dana, i koliko si dana u okviru perioda koji je sada u toku boravila na teritorijama šengenskih zemalja. Pri tom će ti kao ceo dan uračunati svaki datum kada si ulazila u Šengensku zonu i svaki datum kada si izlazila iz nje.

Kad moraš da izađeš iz Šengenske zone?

Ako si se zatekla u Šengenskoj zoni 27. avgusta, kada ističe prvi period od 180 dana iz našeg primera, moraš tog dana da je napustiš, bez obzira na to da li si iskoristila svih 90 dana ili ne, ali već 28. avgusta možeš da uđeš ponovo. Ovo pravilo može biti nezgodno ako, na primer, uplatiš desetodnevno letovanje u Španiji koje počinje 25. avgusta, jer bi, po propisima, već posle dva dana morala da odeš do najbliže granice Šengenskog prostora, a to je u ovom slučaju granica s Marokom, pređeš je i provedeš noć tamo. Međutim, u nekim od ambasada zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma rekli su nam da te, u slučaju da imaš uplaćen aranžman, a u prethodnom periodu si poštovala ograničenje dužine boravka, niko neće terati na ovakav neplanirani izlet.

Šta ako prekoračiš ograničenje?

Ukoliko prekoračiš dozvoljenu dužinu boravka, bićeš deportovana u Srbiju, a ulazak u Šengenski prostor biće ti zabranjen na određeno vreme.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:73)
This entry was posted in U "Šengenu" and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje