U pravu si! Online

Šta je turistička agencija?

Kada odlučiš da odeš na letovanje ili zimovanje, ili kada možeš da odvojiš vremena i novca za samo jedan vikend odmora, najčešće se nećeš sam smarati sa istraživanjem koliko u Grčkoj košta trajekt ili koji je hotel najjeftiniji u Ljoret del Maru, već ćeš potražiti nekog ko će o svemu tome da brine i da putovanje organizuje umesto tebe. Tim poslom se bave turističke agencije, koje sve te razne usluge zapakuju u jedno putovanje koje prodaju po jedinstvenoj ceni. Taj paket usluga se u svakodnevnom govoru obično zove turistički aranžman. Prema našim zakonima, samo turističke agencije smeju u komercijalne svrhe da se bave organizacijom putovanja, to jest prodajom turističkih aranžmana. Razni sindikati, udruženja penzionera, ferijalni savezi, izviđači i ostala udruženja, mogu da organizuju putovanja, ali ne komercijalno, već samo za svoje članove. S druge strane, agencije se, osim organizacijom putovanja, često bave i drugim uslugama – kao što su prodaja putnih karata, obezbeđivanje turističkog vodiča, iznajmljivanje vozila i slično.

Državna licenca: šta znači i zbog čega se gubi

Da bi agencija uopšte mogla da organizuje turistička putovanja, potrebna joj je licenca. Za posredovanje (prodaju turističkih aranžmana koje su organizovale druge turističke agencije) i obavljanje ostalih sitnijih poslova, kao što je prodaja avionskih i autobuskih karata, organizovanje izleta i zabavnih programa ili obezbeđivanje turističkih vodiča, licenca nije neophodna. Da bi agencija od države dobila licencu potrebno je da ispuni niz kadrovskih, tehničkih i drugih uslova. Za putnike su verovatno od tih uslova najvažniji sledeći:

 • obavezno posedovanje osiguranja preko kojeg agencija nadoknađuje štetu putnicima u slučaju neispunjavanja (ili nepotpunog ispunjavanja) obaveza prema njima,
 • agencija ne sme biti u stečaju,
 • agenciji, a ni njenom direktoru, ne sme sudskom odlukom biti zabranjeno obavljanje turističke delatnosti.

U trenutku kada agencija prestane da ispunjava neki od uslova, ili se ogreši o putnike (ne vrati novac ako je putovanje otkazano, ne obezbedi smeštaj…), licenca joj se oduzima.

Članstvo u YUTA

Jedino udruženje turističkih agencija koje postoji u Srbiji jeste Nacionalna asocijacija turističkih agencija – YUTA. Članstvo u ovom udruženju nije obavezno (članica je tek svaka treća turistička agencija), ali ako je agencija koju si odabrao njen član, to znači da ona ispunjava standarde YUTA, sadržane u „Opštim uslovima putovanja” koji su zajednički za sve agencije-članice. Putnik koji je uplatio aranžman preko neke od članica YUTA, samim tim je pristao  da u slučaju bilo kakvog spora putnika i agencije nadležan bude Arbitražni sud YUTA, a ne redovni sud. Ako je agencija prestala da zadovoljava neki od propisanih uslova ili je kvalitet njenih usluga opao, biće isključena iz članstva, kažu u YUTA. Naravno, svaka agencija mora postupati po zakonu, bez obzira da li pripada nekom udruženju ili ne.

Agencija organizator i agencija posrednik

Može da se dogodi da agencija koju si odabrao nije organizator putovanja, već samo posrednik. To znači da ta agencija samo prodaje aranžmane neke druge agencije, ali za to mora imati zaključen ugovor s tom agencijom. I posrednička agencija, naravno, ima obavezu da ti uruči potvrdu (ugovor) o putovanju sa pratećim dokumentima. Pored oznake i adrese organizatora putovanja, potvrda mora da sadrži oznaku i adresu posrednika, kao i podatak da je on – samo posrednik. Sve eventualne prigovore na putovanje uputićeš agenciji koja ga je organizovala. Ako, pak, agencija nije naznačila svoje svojstvo posrednika u potvrdi, ona će se smatrati organizatorom putovanja, što znači da ćeš primedbe uputiti upravo njoj.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.8/5
(Ukupan broj ocena:10)
This entry was posted in Turističke agencije and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje