U pravu si! Online

Obaveze agencije u slučaju neispunjenja ugovora

Ako agencija tokom putovanja, svojom krivicom ili krivicom nekog od njenih partnera odgovornih za delove aranžmana, ne ispuni neku od ugovorenih obaveza, tačno je propisano šta mora da uradi da bi to ispravila, ali i šta treba da uradi da ti ne bi potpuno upropastila put, ako je već otklanjanje nedostatka nemoguće.

Obaveze tokom putovanja

 1. Agencija je, pre svega, dužna da otkloni nedostatak bez odlaganja, odnosno u „primerenom roku“ (taj rok je najčešće propisan opštim uslovima putovanja i u slučaju agencija članica YUTA obuhvata od 24 do 48 sati).
 2. Ako to nije moguće, mora da ti ponudi druge odgovarajuće usluge do okončanja putovanja, bez dodatnih troškova za tebe, kao i da ti isplati eventualnu razliku u ceni između ugovorenih i pruženih usluga. Dakle, ako u hotelu u kojem si uplatila pun pansion ne radi kuhinja, agencija mora da ti obezbedi ishranu u nekom restoranu iste kategorije kao što je hotelski. Ako ona to ne može, nego te hrane suvom hranom, mora da ti vrati razliku u ceni između parizera i obroka sa hotelskog jelovnika.
 3. Ako ni to nije moguće, ili ti takvu ponudu ne prihvatiš iz „opravdanih” razloga, pa odlučiš da prekineš putovanje, agencija mora da ti nadoknadi troškove koji su posledica neispunjenja ugovora i da ti obezbedi besplatan povratak kući (ili odlazak u drugo mesto o kojem se dogovorite), „odgovarajućim” prevoznim sredstvom. Šta se smatra „opravdanim” razlogom i „odgovarajućim” prevoznim sredstvom, zavisi od slučaja do slučaja.
 4. Ako agencija nije mogla da ti obezbedi ni besplatan povratak kući, ti možeš o svom trošku da pribaviš usluge koje su ti uskraćene, ili da se vratiš kući, a da potom agenciji podneseš zahtev da ti nadoknadi te troškove.

Vraćanje para

Ako agencija nije uspela da dok traje putovanje ispuni tačno ono što ste ugovorili, iako je možda i preduzela neku od „ublažavajućih” mera, ti po povratku imaš pravo da tražiš da ti vrati deo novca (onoliko koliko košta baš to što nisi dobila).

Međutim, ako je odstupanje od ugovora takvo da je smanjeno trajanje aranžmana, ili si morala da provedeš odmor u hotelu sa manje zvezdica od onog koji si platila, možeš da tražiš da ti vrate sve pare.

Naknada štete

Ako si pretrpela neku štetu zbog toga što agencija nije obezbedila nešto što si platila, imaš pravo na nadoknadu te štete. Šteta može biti materijalna (ako si, na primer, zbog trodnevnog kašnjenja u povratku propustila neki posao za koji je trebalo da budeš plaćena) i nematerijalna (ako si zbog kašnjenja zakasnila na sopstveno venčanje, pa si pretrpela „duševni bol”).

Prvo ćeš naknadu štete koju si pretrpela tražiti od same agencije, a ako ti ona ne izađe u susret, onda ćeš morati da se obratiš sudu (ili arbitraži, ako je tako previđeno).

Pravo na naknadu štete nemaš ako si ti, namerno ili krajnjom nepažnjom, izazvala neispunjenje ugovora ili kašnjenje njegovog ispunjenja. Ako si na pauzi kod motela Predejane „slučajno” ugasila cigaretu na zatvaraču rezervoara za gorivo, pa je autobus eksplodirao, nemaš pravo na naknadu štete za pretrpljeni duševni bol pod izgovorom da si celu noć čekala da stigne drugi autobus.

Viša sila

Ako iz razloga koji su van moći agencije i van tvoje moći postane nemoguće da agencija ispuni ugovoreno (cunami, invazija skakavaca, dolazak vanzemaljaca) prestaju i tvoje obaveze prema agenciji i obaveze agencije prema tebi iz ugovora o putovanju, osim obaveze da ti vrati novac za ono što si platila a nisi stigla da iskoristiš i obaveze agencije da plati polovinu troškova tvog povratka kući. U ovom slučaju ne možeš da tražiš naknadu štete.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.4/5
(Ukupan broj ocena:5)
This entry was posted in Turističke agencije and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje