U pravu si! Online

Izmene ugovora o putovanju

Agencija može da izmeni program putovanja i cenu aranžmana samo ako su posle potpisivanja ugovora nastale nove okolnosti na koje ona nije mogla da utiče niti da ih predvidi. Cenu može da poveća samo zbog promena deviznog kursa ili cena prevoza, a nova okolnost za promenu programa putovanja može biti, na primer, požar u hotelu u kojem treba da odsedneš. Promene programa i cene iz drugih razloga smatraju se kršenjem ugovora, pa treba da se obratiš inspekciji ili sudu.

O izmenama zaposleni u agenciji moraju odmah da te obaveste poštom, ili na način na koji si ti rezervisala ili uplatila putovanje. Dakle, ako si aranžman rezervisala preko interneta, moraju da te obaveste poštom ili mejlom.

Ako su ti izmene ponuđene na vreme i na propisan način, tvoja obaveza je da što je pre moguće, takođe pismeno ili na način na koji si obaveštena, javiš agenciji da li prihvataš te izmene ili odustaješ od putovanja.

Ko snosi troškove nastale zbog izmena?

Troškove nastale zbog promene programa putovanja snosi agencija, a ako su te izmene dovele do smanjenja troškova, cena putovanja mora biti za toliko manja i za putnika. Takođe, ako su bitne izmene u programu putovanja izvršene tokom njegovog trajanja, a ti zbog toga rešiš da odustaneš od puta, snosićeš samo troškove već iskorišćenih usluga.

Povećanje cene

Organizator putovanja može zahtevati povećanje ugovorene cene samo ako je posle zaključenja ugovora došlo do promena u deviznom kursu ili do promene u tarifama prevoznika. Na to, međutim, ima pravo samo ako u potvrdi o putovanju piše da je povećanje cene moguće i samo pod uslovima koji su navedeni u potvrdi.

Izmene uslova smeštaja

Ugovoreni smeštaj može biti zamenjen samo za smeštaj iste ili više kategorije, na teret agencije, i to nikako van dogovorenog mesta putovanja.

Raskid ugovora i povraćaj novca

Ako su u programu putovanja izvršene bitne izmene bez opravdanih razloga (a opravdani razlozi su samo nepredviđene vanredne okolnosti), a tebi se to ne svidi pa odustaneš od putovanja, odnosno raskineš ugovor sa agencijom, ona mora da ti vrati sav novac.

Ako povećanje ugovorene cene pređe 10 odsto, možeš da raskineš ugovor i dobiješ natrag sve što si platila organizatoru putovanja.

Ako ugovor raskineš zbog poskupljenja manjeg od 10 odsto, vratiće ti onoliki deo uplaćenog koliki predviđaju opšti uslovi putovanja u slučaju odustanka putnika od putovanja bez opravdanog razloga.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.2/5
(Ukupan broj ocena:3)
This entry was posted in Turističke agencije and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje