U pravu si! Online

Pravila ponašanja na železničkoj stanici

Ne, ne mislimo na zabranu čačkanja nosa ili srkanja kafe dok čekaš na peronu, već na pravila koja su propisana iz bezbednosnih razloga i radi nesmetanog odvijanja saobraćaja. Prvo i osnovno — na železničkoj stanici možeš da boraviš samo u njeno radno vreme. Kad stanica ne radi, dozvoljen je pristup samo u vreme dolaska i polaska putničkog voza.

Čekaonice, peroni i druge prostorije u železničkoj stanici možda izgledaju kao dobra mesta gde možeš da potrošiš svoje slobodno vreme, ali pristup njima dozvoljen je samo putnicima i onima koji ih dočekuju ili ispraćaju, kao i osobama kojima je potrebno obaveštenje u vezi s putovanjem ili prevozom stvari.

U stanične prostorije ne smeju ulaziti ili se unositi oboleli i oni za koja se sumnja da su oboleli od zaraznih bolesti.

U čekaonici

Zadržavanje u čekaonicama dozvoljeno je 60 minuta pre dolaska odnosno polaska voza po redu vožnje i 15 minuta posle dolaska voza.

Ako postoje posebne čekaonice za određene kategorije putnika, onda ostali putnici ne mogu da sede u njima. Tako:

 • čekaonicu prvog razreda mogu koristiti samo putnici s kartama prvog razreda, kao i njihovi pratioci s peronskim kartama;
 • čekaonicu za majke i decu mogu koristiti samo majke s decom, trudnice i pratioci dece do navršene sedme godine (jedno dete može imati najviše dva pratioca);
 • čekaonicu za đake mogu koristiti samo đaci i studenti;
 • čekaonicu za vojnike mogu koristiti samo osobe koje imaju status vojnog lica.

U stanicama u kojima putnici prelaze iz jednog voza u drugi dozvoljeno je zadržavanje putnika u prostorijama za to namenjenim do polaska voza kojim nastavljaju putovanje, osim u vreme određeno za čišćenje i uređenje tih prostorija.

Na peronu

Ulaz na peron i izlaz s njega dozvoljen je samo na određenim mestima, koja moraju biti vidno obeležena.

Izlaz na perone na početnoj stanici voza dozvoljen je 60 minuta pre polaska voza, a na usputnim stanicama 20 minuta pre dolaska kompozicije. Posle odlaska voza dozvoljeno je ostati na peronu najviše 15 minuta.

Za izlazak na peron kod sebe moraš imati voznu ili peronsku kartu (ako se u toj stanici prodaju peronske karte). Bez vozne ili peronske karte u čekaonicama i na peronu mogu se zadržavati, osim službenih lica, samo deca do 12 godina, i to ako njihov pratilac ima voznu ili peronsku kartu.

U stanicama u kojima postoje podzemni prolazi ili pristupni mostovi za izlaz na perone, izlazak na peron dozvoljen je samo tim putem.

Tamo gde se mora preći preko koloseka, prelaz je dozvoljen samo ako na tom koloseku ne stoji voz. Ako se na koloseku nalazi voz, prelaz je dozvoljen samo na mestima koja su za to predviđena.

Ulazak u voz

Ulaz putnika u voz i izlaz putnika iz voza dozvoljen je samo sa strane na kojoj se nalazi stanična zgrada odnosno peron.

Oni koji ne putuju mogu ući u voz zajedno s putnicima radi pružanja pomoći u vezi sa smeštajem samo ako se voz zadržava u stanici toliko da mogu izaći iz njega najkasnije pet minuta pre polaska.

Pravila bezbednosti

Vozovi su veliki, teški, sporo koče, a često idu i na struju, pa u blizini pruge vrebaju mnoge opasnosti. Zato na stanici nije dozvoljeno:

 • prelaženje pruge van putnog ili pešačkog prelaza;
 • kretanje prugom ili u njenoj neposrednoj blizini;
 • stajanje ili kretanje suviše blizu voza koji je u pokretu;
 • stajanje pored rampi, zgrada, potpornih zidova, skela i drugih objekata ako nema dovoljno slobodnog prostora da voz prođe;
 • dodirivanje telom ili predmetom i prskanje vodom ili drugom tečnošću metalne konstrukcije koja nosi kontaktnu mrežu za električne vozove, kao i naslanjanje stvari na nju.

Ovlašćenja železničkih radnika

Ukoliko ne poštuješ pravila ponašanja na stanici, kondukter, vozovođa, saobraćajni kontrolor ili drugi železničar koji ima legitimaciju ovlašćenog lica može da te legitimiše, oduzme ti predmet pomoću kojeg si prekršio red, izbaci te sa stanice i pozove policiju u pomoć. Može i da ti napiše prekršajnu prijavu (kazna je od 1.000 do 5.000 dinara).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
This entry was posted in Putovanje vozom and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje