U pravu si! Online

Popusti, povlastice i posebne ponude

Postoji čitav niz popusta, povlastica i posebnih ponuda koji putovanje vozom čine primamljivim. Kao prvo, ako kupiš povratnu kartu, uvek ćeš dobiti popust od 20 odsto, a deca i grupe s najmanje šest putnika uživaju popust bez obzira na to gde putuju i kojim razredom. Uz to, na železničkim stanicama i u ovlašćenim agencijama (spisak vidi na sajtu 

) možeš da kupiš različite legitimacije za povlašćeni prevoz namenjene za različite svrhe putovanja, od svakodnevnog odlaska u školu do jednomesečnog obilaska Evrope.

Prevoz dece

U unutrašnjem saobraćaju, osoba koja ima kartu može besplatno da povede jedno ili dvoje dece uzrasta do šest godina, ako za njih ne zahteva posebna mesta. Deca od šest do 14 godina mogu da putuju upola cene, ali imaju pravo na svoje mesto.

U međunarodnom saobraćaju sa Crnom Gorom, Bugarskom, Makedonijom, Rumunijom, Grčkom, Turskom i Bosnom i Hercegovinom, prevoz je besplatan za decu do četiri godine, a popust od 50 odsto važi za decu do 12 godina.

Iako imaju popust na kartu, za decu se plaća puna cena rezervacije ležaja ili postelje ako ih sama koriste.

Grupna putovanja

Za putovanja u zemlji, za grupe od najmanje šest putnika, važi popust od 30 odsto. Pri tom se dvoje dece koja putuju upola cene računaju kao jedan odrastao putnik.

Ako putujete u inostranstvo u grupi od najmanje šest putnika, možete da računate na popust od 20 do 40 odsto, zavisno od zemlje u koju putujete.

Novinari

Novinari s legitimacijom bilo kojeg domaćeg novinarskog udruženja imaju popust od 30 odsto u unutrašnjem saobraćaju.

Povlastice u unutrašnjem saobraćaju

Srb Plus jeste legitimacija koja važi godinu dana i omogućava popust od 30 odsto u domaćem saobraćaju. Puna cena legitimacije je 1.200 dinara. Za mlađe od 26 i starije od 60 godina ova povlastica košta 600 dinara, dok članovi Ferijalnog saveza Srbije i srodnih međunarodnih udruženja (vidi kojih na sajtu Železnica) plaćaju samo 150 dinara.

Srbija Fleksipas namenjen je mladima do 26 godina (našim državljanima s prebivalištem u Srbiji i strancima sa odobrenim boravkom) i omogućava da se u okviru jednog meseca bez plaćanja karte putuje drugim razredom 10 dana, po izboru putnika. Ova povlastica (u julu 2011. godine) košta 1.500 dinara.

Pretplatne karte za odrasle i učenike koje važe pola meseca ili ceo mesec, mogu se kupiti za relacije do 160 kilometara.

Povlastice u međunarodnom saobraćaju

Rail Plus jeste ponuda namenjena svim kategorijama putnika. Legitimacija Rail Plus važi godinu dana i daje ti pravo na povlasticu od 25 odsto na redovnu cenu karata u međunarodnom saobraćaju. U unutrašnjem saobraćaju, kao i za put do Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, ova legitimacija omogućava popust od 30 odsto.

Redovna cena ove povlastice za odrasle je 25 evra, a 15 evra za mlađe od 26 i starije od 60 godina. Za članove Ferijalnog saveza i sličnih međunarodnih udruženja, Rail Plus košta osam evra, a za mlade do 26 godina — pet evra.

Inter Rail takođe je namenjen svima koji bi u inostranstvo da putuju vozom. Za decu od četiri do 12 godina i odrasle postoji Inter Rail za prvi i drugi razred, a za mlade do 26 godina samo za drugi razred. Postoje dve vrste Inter Rail karata:

 • Inter Rail Global Pass važi za 30 evropskih zemalja i postoji u varijantama za neprekidno putovanje (22 dana ili jedan mesec) i kao „fleksi pas“ (na primer, kupiš povlasticu koja važi 10 dana, ali tokom tog perioda samo pet dana možeš provesti u vozu). Imaš popust od 50 odsto do granice Srbije, a kad je pređeš, više ne plaćaš kartu.
 • Inter Rail One Country Pass važi samo za jednu od ovih 30 zemalja (za Belgiju, Holandiju i Luksemburg važi ista povlastica), po tvom izboru. Plaćaš punu cenu karte do granice zemlje za koju važi povlastica, s tim što u nekim zemljama i na to možeš da dobiješ popust, a u zemlji za koju si kupio Inter Rail ne plaćaš ništa. Postoje varijante za tri, četiri, šest ili osam dana putovanja u okviru jednog meseca, a sam biraš kada ćeš putovati.

Cene se kreću od 27 evra za One Country Pass za putovanje dece u drugom razredu, važeći tri dana za Bugarsku, Makedoniju, Tursku, Sloveniju ili Slovačku, do 929 evra, koliko košta jednomesečni Global Pass za putovanja odraslih prvim razredom.

Balkan Flexipass omogućava da se u Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji putuje pet, sedam, 10 ili 15 dana (po izboru putnika) u okviru jednog meseca. Cene su, zavisno od uzrasta putnika, trajanja povlastice i razreda kojim se putuje, od 43 do 244 evra.

City Star jeste ponuda namenjena za prevoz manjih grupa u oba smera između Srbije s jedne strane i Austrije, Češke, Hrvatske,Grčke, Crne Gore, Slovačke, Slovenije, Rusije i Ukrajine s druge strane. Identična ponuda postoji i za Nemačku i zove se Sparpreis Deutschland. Grupa može imati do pet odraslih putnika i jedno dete (nije uključeno u nemačku ponudu). Povoljnost je u tome što samo jedan putnik plaća punu cenu prevoza, dok ostali odrasli saputnici plaćaju polovinu cene (70 odsto za Crnu Goru), a deca samo četvrtinu (50 odsto za Crnu Goru).

Specijalne ponude za pojedine gradove za put u oba smera za pojedinačne putnike postoje do: Minhena, Beča, Bukurešta, Budimpešte, Ljubljane, Skoplja, Sarajeva, Banjaluke i Doboja.

Posebne ponude za određene vozove važe za putovanja u jednom smeru u Beč i Salcburg pa, na primer, karta s rezervacijom za ležaj u kušet-kolima za Beč košta 39 evra. Ove karte ne mogu se vratiti.

NAPOMENA: Može se desiti da u vreme kada nameravaš da putuješ, ne funkcioniše nacionalna železnička mreža neke od zemalja koju si hteo da posetiš (kao što je u julu 2011. bio slučaj sa Grčkom). Iako bi na prodajnim mestima trebalo da te upozore na to, moguće je da ni oni ne raspolažu najnovijim informacijama. Zato se dobro raspitaj pre nego što daš novac.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.6/5
(Ukupan broj ocena:8)
This entry was posted in Putovanje vozom and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje