U pravu si! Online

Naknada štete u železničkom saobraćaju

Ako si se tokom putovanja vozom povredio u saobraćajnom udesu ili je ta povreda bila posledica nesrećnog slučaja imaš pravo na naknadu štete.  Isto važi i ako ti je tom prilikom oštećeno zdravlje (na primer, zaradio si bolest pluća zbog višečasovnog zadržavanja voza u prašnjavom tunelu). U slučaju smrti putnika naknada štete isplaćuje se njegovim naslednicima.

Pored toga, putnici mogu dobiti naknadu štete koju pretrpe usled kašnjenja voza ili prekida putovanja, doduše, samo pod uslovom da je do štete došlo baš krivicom Železnica, i te situacije obradili smo u posebnom članku.

Za slučaj povrede, oštećenja zdravlja ili smrti, putniku odnosno njegovim naslednicima pripada izvesna suma po osnovu osiguranja putnika od nesrećnog slučaja (Železnice imaju obavezu da osiguraju sve putnike). Ovaj iznos isplaćuje se bez obzira na to šta je izazvalo nesreću (svejedno je, dakle, da li je mašinovođa zaspao ili je na voz pao meteorit). Naravno, ukoliko je sam putnik namerno izazvao nesreću, neće imati pravo na isplatu osiguranja.

Ukoliko je do nesreće došlo krivicom Železnica, onda se, nezavisno od osiguranja, i od njih može tražiti naknada štete.

Obavezno osiguranje

Železnice Srbije dužne su da osiguraju putnike od posledica nesrećnog slučaja i da na vidnom mestu u vozu i na karti odštampaju podatke o osiguranju, a među njima mora biti i naziv osiguravajućeg društva.

Suma koju treba da isplati osiguranje ne može biti niža od:

 • 8.000 evra u slučaju smrti;
 • 16.000 evra za trajni gubitak opšte radne sposobnosti (invaliditet);
 • 4.000 evra za privremenu sprečenost za rad i troškove lečenja.

Isplatu tražiš direktno do osiguravajuće kuće sa kojom su Železnice sklopile ugovor o obaveznom osiguranju putnika. U slučaju smrti putnika, isplatu može da traži njegov naslednik.

Ako se ispostavi da Železnice nisu zaključile ugovor o osiguranju (što je malo verovatno) ili je osiguravajuća kuća pala pod stečaj, osiguranje isplaćuje državni Garantni fond.

Naknada štete nastale krivicom Železnica

Železnice Srbije moraju da isplate naknadu za štetu nastalu zbog smrti, telesne povrede i oštećenja zdravlja putnika prouzrokovanih udesom ili nezgodom u toku prevoza, to jest, dok se putnik

, ulazio u voz ili izlazio iz njega.

Železnice su oslobođene odgovornosti za štetu ako su udes ili nezgoda:

 • izazvani okolnostima nevezanim za železnički prevoz ili krivicom trećeg lica, a Železnice objektivno nisu mogle da izbegnu te okolnosti ili otklone njihove posledice;
 • nastali krivicom putnika ili ponašanjem koje nije u skladu sa uobičajenim ponašanjem putnika.

Treba da podneseš pismeni zahtev Sektoru za prevoz putnika Železnica Srbije, u roku od šest meseci od dana saznanja za štetu i da navedeš koliko novca tražiš.

Ako je zahtev osnovan, Železnice treba da isplate štetu u roku od 30 dana od podnošenja zahteva. Ako to ne urade, ili ti odgovore da su spremen da isplate manji iznos odo onoga koji si ti tražio, možeš da ih tužiš  sudu. U tom slučaju imaš pravo i na zateznu kamatu od isteka roka za isplatu, dok ne dobiješ novac.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:2)
This entry was posted in Putovanje vozom and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje