U pravu si! Online

Kupovina voznih karata i rezervacije mesta

Pošto u redu vožnje proveriš kad polaze vozovi za mesto u koje putuješ, treba da kupiš kartu i da, ako nisi sklon celodnevnom stajanju u uskim hodnicima, rezervišeš sedište ili ležaj. Ako ne kupiš rezervaciju, možeš da zauzmeš sedište koje niko nije rezervisao, ali ležaj ne možeš.

Mesto možeš da rezervišeš prilikom kupovine karte, a možeš i kasnije, sve do polaska voza. Rezervacije mesta dodatno se plaćaju, a upisuju na samu kartu.

Kupovina karata

Voznu kartu, svejedno je da li za domaće ili međunarodne vozove, možeš da kupiš na blagajnama železničkih stanica i nekih putničkih agencija (adrese i telefone možeš naći

), najranije dva meseca pre početka putovanja. Kartu, ali ne i rezervaciju, možeš da kupiš i u vozu (čim uđeš, inače će smatrati da se švercuješ).

Za vozove koji iz Srbije idu do Bara, kartu (i rezervaciju) moguće je kupiti i putem Interneta. Tada kartu možeš da podigneš (sa odštampanom potvrdom o plaćanju koju dobijaš na mejl) u polaznoj stanici voza, ili kod konduktera ako u voz ulaziš na nekoj od usputnih stanica.

Rokovi važenja karata

unutrašnjem saobraćaju kartu za jedan pravac možeš da kupiš samo za određeni dan i moraš da je iskoristiš baš tog dana. Rok važenja isti je i za povratne karte za rastojanja do 100 km. Ako si kupio povratnu kartu od Beograda do Novog Sada i nazad, moraćeš da se vratiš istog dana.

Ukoliko putuješ na relaciji dužoj od 100 km, povratna karta važi mesec dana.

Obične vozne karte u međunarodnom saobraćaju (u jednom smeru ili povratne) važe jedan mesec, osim u slučaju vožnje između naših pograničnih gradova i pograničnih gradova Mađarske i Rumunije, kada karte za jedan pravac važe jedan dan, a povratne dva (za Rumuniju), odnosno tri dana (za Mađarsku). U međunarodnom saobraćaju postoje i karte vezane za određenu relaciju ili posebnu ponudu. One važe jedan ili dva meseca, zavisno od relacije, odnosno posebne ponude. Na kraju, ima i karata koje važe samo za određeni voz i datum polaska.

Rok važenja karte (izuzev onih za određeni datum i voz) počinje da teče od 00.01 sati datuma koji ti odrediš, a blagajnik ga upiše na kartu. Možeš početi putovanje bilo kog dana u roku važenja, ali ga moraš završiti poslednjeg dana do 24.00.

Produženje važenja karte

Rok važenja ne može se produžiti, osim u slučaju da je krivicom železnice ili iz opravdanih razoga putovanje moralo biti prekinuto. U tom slučaju važenje se produžava onoliko dana koliko ti je potrebno da završiš putovanje. Rok važenja karte kupljene za određeni voz i datum uopšte se ne može produžiti.

Rezervacije

Rezervaciju mesta moguće je izvršiti za gotovo sve vozove (za neke prolazne nije), i to najranije dva meseca pre putovanja. To možeš da uradiš kad kupuješ kartu, a ako ima još slobodnih mesta, možeš i kasnije — sve do polaska voza. Ako rezervaciju kupuješ naknadno, moraš da pokažeš kartu. Ako kupuješ povratnu kartu, na blagajni na kojoj si je kupio možeš da rezervišeš i mesto za povratak. Mesta možeš da rezervišeš od polazne ili usputne stanice voza.

Možeš da rezervišeš sedište u prvom ili drugom razredu (“klasi”), „postelju“ (s kartom prvog razreda u odeljcima s jednom ili dve postelje, ili s kartom drugog razreda u odeljku s tri postelje) ili ležaj (s kartom drugog razreda u odeljcima od četiri ili šest ležajeva, takozvana kušet-kola).

Za grupna putovanja (za koja važe povlašćene cene), rezervacija je obavezna.

međunarodnom saobraćaju, preko Železnica Srbije možeš da rezervišeš i mesta u skoro svim evropskim vozovima, jer su naše Železnice uključene u Evropski rezervacioni sistem.

Rezervisano mesto moraš da zauzmeš najkasnije 15 minuta posle polaska voza iz stanice od koje važi rezervacija, inače ona više ne važi.

Rezervacije telefonom ili putem Interneta

Mesto za bilo koji voz koji polazi iz stanica u Srbiji možeš da rezervišeš i putem sajta Železnica ili pozivom njihovom kol centru, najkasnije tri sata pre polaska voza (do četiri sata za praćene automobile). Takva rezervacija čuva se 24 sata. Ako je ne podigneš u tom roku (na stanicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Mladenovcu i Inđiji), mesta se puštaju u slobodnu prodaju.

Ako si mesto rezervisao u trenutku kada je do polaska voza ostalo manje od 24 časa, rezervaciju moraš preuzeti najkasnije dva sata pre polaska voza.

Broj mesta koja možeš da rezervišeš na ovaj način je ograničen. Zavisi od toga kojom klasom (“razredom”) putuješ, ali u principu, ako vas putuje više od šestoro, moraš da zoveš Centar za rezervisanje mesta.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.4/5
(Ukupan broj ocena:14)
This entry was posted in Putovanje vozom and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje