U pravu si! Online

Kad želiš da odustaneš ili prekineš put

Pogodnost putovanja vozom jeste to što put možeš da prekineš i posle ga nastaviš sa istom kartom. Za razliku od ostalih načina prevoza, ovde, kada odustaneš od puta, kartu možeš da vratiš čak i posle polaska voza (ali istog dana), a ipak ćeš dobiti natrag najveći deo novca.

Prekid putovanja

U unutrašnjem saobraćaju imaš pravo da s kartom za jedan pravac jednom prekineš putovanje i posle ga nastaviš tamo gde si prekinuo. Dakle, ako si krenuo vozom iz Novog Sada u Niš i pred dolazak u Jagodinu setio se da odavno nisi bio u zoo-vrtu, možeš da izađeš i da posle druženja s kengurom u tamošnjem zoo-vrtu, na jagodinskoj stanici uđeš u sledeći voz za Niš. Da bi to mogao da ostvariš, potrebno je da odmah po izlasku iz voza na železničkoj stanici overiš kartu.

U slučaju da imaš povratnu kartu, možeš da prekineš putovanje po jednom u oba pravca.

U međunarodnom saobraćaju prekid putovanja takođe je dozvoljen u okviru roka važenja karte (i to više puta), osim kod karata iz malograničnog saobraćaja. Putovanje se može nastaviti samo od stanice prekida ili od neke druge stanice koja se nalazi na još neiskorišćenom delu relacije za koju imaš kartu.

Prekidom putovanja ne produžava se rok važenja vozne karte.

Odustajanje od putovanja

Prilikom odustajanja od putovanja imaš pravo na povraćaj novca za neiskorišćenu ili delimično iskorišćenu voznu kartu. Neiskorišćena karta vraća se najkasnije prvog dana važenja, na blagajni polazne stanice. Povratna karta, za putovanje u povratku, vraća se najkasnije poslednjeg dana važenja, na stanici na kojoj je trebalo da počne povratno putovanje.

Ako odustaneš u toku putovanja, kartu treba da vratiš odmah, na blagajni stanice na kojoj si izašao iz voza. Ukoliko blagajna u tom trenutku ne radi, kartu možeš da vratiš i sutradan. Raspitaj se na samoj blagajni kakva je tačno dalja procedura.

U međunarodnom saobraćaju, ako je vozna karta koja se vraća izdata elektronskim putem, novac ti može vratiti bilo koja blagajna uključena u sistem elektronskog izdavanja karata. Uslov je da vratiš potpuno neiskorišćenu voznu kartu u toku istog meseca u kojem si je kupio.

Kada vratiš kartu, odbiće ti 10 odsto cene na ime troškova. Ali, ako se vozna karta vrati zbog krivice Železnica (na primer, zbog kašnjenja voza) ili se vrati istog dana na istoj blagajni gde je kupljena, iznos od 10 odsto se ne odbija.

Novac koji si dao za rezervaciju mesta ne vraća se, osim u slučaju krivice Železnica, ali ni u tom slučaju nema vraćanja novca posle polaska voza.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Putovanje vozom and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje