U pravu si! Online

Susret sa graničnom policijom

Prilikom prelaska državne granice, u kom god smeru da ideš, neminovno ćeš naići na pripadnike granične policije. Naravno, uvek imaš šansu i da izbegneš taj susret pokušajem ilegalnog prelaska granice – za šta ćeš, ako ih pritom ipak sretneš, biti nagrađen besplatnim boravkom u kazneno-popravnoj ustanovi u trajanju do jedne godine.

Dozvola ulaska/izlaska iz Srbije

Čisto da pokrijemo i taj bizarni scenario – ako si se iz bilo kog razloga pitao da li granična policija Srbije može da te spreči da uđeš u našu zemlju i tako te primora da zauvek ostaneš u hladnoj tuđini, odgovor je – NE, dok god imaš validna dokumenta. (Mada, ako ih nemaš, problem ćeš imati već kod graničara zemlje iz koje ulaziš u Srbiju.).

S druge strane, imaju pravo da te ne puste da izađeš iz zemlje, ali pod tačno određenim uslovima:

 • ako putuješ u neku od zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma, a naši graničari utvrde da ne zadovoljavaš uslove za ulazak u tu zemlju;
 • ako te uhvate u pokušaju činjenja krivičnog dela;
 • ako pri kontroli utvrde da postoje razlozi za oduzimanje pasoša;
 • u slučaju objave vanrednog ili ratnog stanja.
 • ako se u Srbiji ili u nekoj zemlji u okruženju pojavi neka gadna epidemija, država, po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ima pravo da zabrani putovanje u zemlju u kojoj vlada epidemija.

Kontrola putnika

Standardni deo posla granične policije jeste utvrđivanje identiteta putnika i verodostojnosti putne isprave. Ako pri kontroli posumnja da su dokumenta falsifikovana, ili da se putnik predstavlja kao neko drugi, policijski službenik uzima otiske prstiju i dlanova putnika i proverava ih u bazi podataka. Ako se ispostavi da je došlo do nesporazuma, putnik će moći da nastavi dalje. U suprotnom, očito, neće: ako si na granični prelaz došao sa tuđim pasošem, pasoš ti se oduzima, a ti možeš biti kažnjen novčano ili kaznom zatvora. Ako si, pak, imao pasoš koji je falsifikovan – kazna je od tri meseca do pet godina.

Pregled putnika i vozila

Pregled i pretresanje obavlja se „ako na drugi način nije moguće obaviti kontrolu lica“. Pravo je i dužnost policajca da zadrži putnika onoliko koliko je neophodno za vršenje kontrole, ali i da obezbedi njeno “pravilno, nesmetano i brzo odvijanje”.

Obavezan si da policajcu omogućiš pregled svih stvari koje nosiš sa sobom ili u vozilu kojim putuješ. Ako postoji osnovana sumnja da se u vozilu prevoze skrivena lica ili stvari čiji je prenos preko granice zakonom zabranjen, policajac može da obavi pregled vozila – pa i da ga, u potrazi za inkriminišućim dokazima, rastavi na delove. Ako pregled iz bilo kog razloga nije moguće obaviti u datom trenutku, policajac ima pravo da naredi privremeno oduzimanje vozila – kako bi se pregled obavio kasnije.

Ako ideš u zemlje Šengenske zone

Vlada Srbije donela je 2. juna 2011. godine Uredbu o bližem uređivanju načina vršenja policijskih ovlašćenja policijskih službenika granične policije i dužnostima lica koje prelazi državnu granicu. Cilj te uredbe jeste sprečavanje zloupotrebe bezviznog režima Evropske unije prema Srbiji.

Uredba ovlašćuje naše granične policajce da ti, ako putuješ u neku od zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma, osim važećeg pasoša traže i dokaze o svrsi putovanja i posedovanju dovoljno sredstava za izdržavanje tokom boravka u Šengenskoj zoni, dakle, o tome da li zadovoljavaš uslove za ulazak u zemlju u koju si se zaputio. Ako ne zadovoljavaš, naši granični policajci neće te pustiti da izađeš iz Srbije.

Svrha ovih dodatnih provera jeste da se ustanovi da li putnik ima nameru da neosnovano zatraži azil, zaposli se na crno ili prekorači dozvoljenu dužinu boravka u Šengenskom prostoru.

U Upravi granične policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije kažu da će se pri kontroli putnika pridržavati Kodeksa EU o pravilima kretanja osoba preko granice. Količina novca koju treba da imaš kod sebe različita je od zemlje do zemlje, pa u Upravi granične policije preporučuju da se o svim detaljima raspitaš u ambasadi ili konzulatu zemlje u koju putuješ.

Overa prelaska granice

Prelazak državne granice Srbije overava se pečatom u pasošu putnika. Državljani Srbije moraju dobiti pečat pri izlasku iz zemlje, a – na zahtev – i pri povratku u nju. Strancima se ova čast ukazuje samo pri ulasku u Srbiju.

Osobe koje prelaze granicu sa ličnom kartom (na primer, pri ulasku u Republiku Srpsku) neće dobiti pečat, ali mogu zahtevati izdavanje potvrde koja služi kao dokaz ulaska ili izlaska iz zemlje.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.2/5
(Ukupan broj ocena:10)
This entry was posted in Na granici and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje