U pravu si! Online

Šta smeš da uneseš u Srbiju?

Zabranjeno!

Dakle, na „no-no“ listi nalaze se droga, otrovi, pesticidi, druge opasne materije, oružje, municija i „materijal čiji je sadržaj štetan za dobro i interes naše zemlje“. Pored svega toga, ali iz nešto drugačijih razloga, fizičkim licima nije dozvoljen ni unos robe koja je namenjena daljoj prodaji.

Novac

Država ne voli da se novac iz zemlje iznosi, pa zato i postavlja određena ograničenja u tom smislu, ali ona nema nikakav problem sa unošenjem – u neograničenim količinama.

Predmeti koji ne podležu carini

Pre svega, ovde spada lični prtljag – odeća, obuća, pribor za higijenu, hrana i slično – koji su ti potrebni radi putovanja. Za niz artikala, tačno je propisana količina koja će se smatrati ličnim prtljagom: u skladu sa međunarodnom Konvencijom o carinskim olakšicama u turizmu i našim propisima, možeš da uneseš jedan parfem, jednu toaletnu vodu, litar žestokog alkoholnog pića, kao i duvanske prerađevine u količini od 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana – ili ukupno 250 grama svih duvanskih prerađevina zajedno.

Neće se cariniti ni predmeti za ličnu upotrebu koje si kupila u inostranstvu (odeća, obuća, tehnika…), ako njihova zajednička vrednost ne prelazi 100 evra. Ako si prešišala taj limit, loša vest: carini se ceo iznos, a ne samo “višak” – pa makar bio i pet evra.

Vrednost robe dokazuješ fiskalnim računom; u suprotnom, ostavljena si na milost i nemilost proceni carinika, koji uopšte ne mora biti u toku sa trenutnim popustima u berlinskim second-handovima.

Treće, i ovome se posebno radujemo, ne carine se ni knjige i druge publikacije kulturnog i naučnog karaktera, nezavisno od količine, pod uslovom da nisu namenjene daljoj prodaji.

Hrana

Unošenje hrane u Srbiju je dozvoljeno, pod uslovom da postoji uverenje o njenoj zdravstvenoj ispravnosti (standardna ambalaža proizvoda zadovoljava taj uslov), da ukupna vrednost hrane ne prelazi 100 evra – i da je reč o razumnoj količini: ma koliki da si fan dobrog hot-doga, teško da bi se našao carinik koga bi uspela da ubediš da je svih 15 kila ljutog senfa iz Dižona namenjeno ličnoj upotrebi, a ne daljoj prodaji.

Carinjenje

Carinjenje robe za ličnu upotrebu vrednosti do 3.000 evra obavlja se na graničnom prelazu, nakon čega dobijaš obračun uvoznih dažbina kao dokaz ocarinjenosti robe. Ukupna vrednost dažbina koje plaćaš na unos robe za ličnu upotrebu (carine + PDV) iznosi oko 33 odsto od vrednosti robe.

Predmeti vredniji od 3.000 evra podležu nešto komplikovanijoj proceduri carinjenja, a iznos dažbina zavisi od vrste robe.

Carinski prekršaji i kazne

Kazne za carinske prekršaje su novčane i u iznosu variraju od jednostruke do petostruke vrednosti skrivene robe. Ova kazna ne oslobađa te obaveze plaćanja dažbina.

Prekršajni postupak sprovodi se pred Komisijom za prekršaje carinarnice, a do njegovog okončanja, roba će ti biti privremeno oduzeta. Na rešenje Komisije imaš pravo da u roku od osam dana od dana saopštavanja rešenja podneseš žalbu Ministarstvu finansija i ekonomije.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:26)
This entry was posted in Na granici and tagged , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje