U pravu si! Online

Šta smeš da izneseš iz Srbije?

Zabranjeno!

Dobro, za drogu, oružje i municiju svakako si mogao da pretpostaviš. Pored toga, zabranjeno je i iznošenje zlata u neprerađenom obliku i robe namenjene daljoj prodaji.

Novac

Maksimalna novčana suma koju je dozvoljeno izneti iz zemlje jeste ukupno 10.000 evra (devize ili dinari) u gotovini i/ili putničkim čekovima – osim u slučaju da se seliš iz zemlje, ali tada će ti biti potreban validan dokaz o iseljenju.

Ako ti se ipak dogodi da u novčaniku imaš više od 10.000 evra (a kome nije?), carinik će ti privremeno oduzeti novac, uz izdavanje odgovarajuće potvrde. Nakon toga, protiv tebe će biti pokrenut prekršajni postupak pred Komisijom za prekršaje Deviznog inspektorata. Kazne se razlikuju od slučaja do slučaja: ako Komisija proceni da postoje okolnosti na osnovu kojih se može očekivati da ćeš se “ubuduće kloniti vršenja prekršaja i bez izricanja kazne”, dobićeš samo pismenu opomenu. U gorem slučaju, kazna je od 500 do 50.000 dinara, plus “zaštitna mera oduzimanja predmeta koji su upotrebljeni ili su namenjeni za izvršenje prekršaja… u celini ili delimično”, a to su, dakle, tvojih 10.000 i kusur evra. Brrrrrrrr…

Količina novca koju smeš da izneseš na platnim karticama nije ograničena.

Lični prtljag

Lični prtljag, kako mu i ime kaže, čine stvari namenjene ličnoj upotrebi: odeća, obuća, namirnice, pribor za održavanje higijene, lekovi… Po prirodi stvari, putniku je dozvoljeno da iznese iz zemlje lični prtljag; no, – takođe po prirodi stvari – neki će pokušati da tu odredbu zloupotrebe, kako bi preko granice preneli i stvari koje su, na primer, namenjene daljoj prodaji. Zato je cariniku ostavljeno diskreciono pravo da proceni šta je u prtljagu zaista lično (i u kojoj količini), a šta ne – pritom uzimajući u obzir svrhu i dužinu putovanja, pol i zanimanje putnika, godišnje doba i, naravno, količinu predmeta određene vrste koje se u prtljagu nalaze.

Za niz artikala, tačno je propisana količina koja će se smatrati ličnim prtljagom: u skladu sa međunarodnom Konvencijom o carinskim olakšicama u turizmu i našim propisima, možeš da izneseš jedan parfem, jednu toaletnu vodu, litar žestokog alkoholnog pića, kao i duvanske prerađevine u količini od 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 grama duvana – ili ukupno 250 grama svih duvanskih prerađevina zajedno.

Što se tiče laptopa, fotoaparata, kamera, muzičkih instrumenata i drugih skupljih stvarčica koje iznosiš iz Srbije – preporučljivo je da ih ubeležiš u posebnu prijavu, kako te u povratku ne bi sumnjičili da si ih upravo kupio u inostranstvu, te da sada pokušavaš da izbegneš plaćanje carine. U prijavu upisuješ sopstvene podatke, kao i podatke neophodne za identifikaciju predmeta – na primer, serijski broj laptopa. Možeš je dobiti na svakom graničnom prelazu, kao i na aerodromu; nakon što je popuniš, carinik je overava i vraća ti je.

Drugi predmeti

U smislu dozvole ili zabrane iznošenja iz zemlje, zakon pominje još samo predmete istorijske, umetničke i kulturne vrednosti i trofeje divljači, koje možeš da izneseš samo uz dozvolu Ministarstva kulture. Dok razmišljaš kakve veze ima divljač sa kulturom, da ti kažemo i da dozvolu dobijaš tako što predmet o kome je reč (stari novac, retka knjiga, umetnička slika, jelenji rogovi…) odneseš u Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, koji, nakon pregleda predmeta, izdaje posebno rešenje kojim se odobrava iznošenje predmeta iz zemlje. E, na osnovu tog rešenja Ministarstvo izdaje dozvolu – i rogovi mogu da putuju.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.8/5
(Ukupan broj ocena:47)
This entry was posted in Na granici and tagged , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje