U pravu si! Online

Putni list

Putni list je vrsta putne isprave koja se izdaje državljanima Republike Srbije u slučaju gubitka pasoša u inostranstvu, kako bi mogli da se vrate u zemlju. Putni list možeš da dobiješ u svakoj ambasadi ili konzulatu Srbije u svetu.

Procedura izdavanja

Da bi postao srećni vlasnik putnog lista, prvo je potrebno da prijaviš gubitak pasoša policiji zemlje u kojoj se nalaziš. Pošto u policiji dobiješ odgovarajuću potvrdu, završio si posao sa njihovom birokratijom, ali počinješ druženje sa našom. Osim potvrde, u diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije treba da odneseš i:

 • uverenje o državljanstvu, i to ne starije od šest meseci. Ako ga nemaš pri sebi (a sad znaš zašto bi trebalo da ga imaš), proveri da li je moguće da ga neko od kuće pošalje na faks naše ambasade. U principu, zahtev je moguće podneti i bez uverenja, ali procedura tada traje duže jer je potrebno “peške” obaviti neophodne provere.
 • dokaz identiteta – dokument sa fotografijom, kao što su lična karta ili vozačka dozvola. Ako nemaš nijedno od ta dva, moraćeš da obezbediš dva svedoka sa važećim pasošima Srbije, koji će pred službenikom ambasade potvrditi da si ti onaj za koga se predstavljaš.
 • tri fotografije, slikane u odgovarajućem formatu i na odgovarajućoj pozadini, sa odgovarajuće prepoznatljivim licem na njima. O tome šta se smatra odgovarajućim, najbolje je da se raspitaš u ambasadi.

Na kraju, biće potrebno i da platiš administrativnu taksu, čija visina varira od zemlje od zemlje; primera radi, u Velikoj Britaniji iznosi 16 funti.

Zahtev za izdavanje putnog lista ne može biti odbijen, a putni list mora biti izdat u najhitnijem roku.

Putni list se izdaje sa rokom važenja dovoljnim za bezbedan povratak u zemlju. To ne znači da moraš da pakuješ kofere istog dana, ali imaj na umu da rok ne može biti duži od 60 dana.

U ovoj zemlji nema ambasade!

U slučaju da se u trenutku gubitka pasoša nađeš u zemlji u kojoj ne postoji srpska ambasada niti konzulat – pa, nisi ni prvi, ni poslednji kome se to dogodilo. Prijavi se u lokalnoj stanici policije, a potom pozovi telefonom predstavništvo koje ti je najbliže.

Oni su dužni da u najkraćem roku, u saradnji sa policijom u Srbiji i policijom zemlje u kojoj se nalaziš, obave proveru tvojih podataka i dostave ti putni list – najčešće to rade posredstvom kurirske službe kao što je DHL. Ako kojim slučajem nemaš novca da pokriješ troškove izdavanja i slanja dokumenta, to može učiniti neko drugi u tvoje ime – uplatom na namenski bankovni račun.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:5)
This entry was posted in Putne isprave and tagged , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje