Proširene vene – uzroci i lečenje

prosirene vene

Proširene vene predstavljaju oboljenje krvnih sudova, a najčešće su njime pogođeni donji ekstremiteti. Jednostavnije rečeno, proširene vene su vene sa nefunkcionalnim venskim zaliscima. Kada popusti vezivno tkivo u zidovima vena one se šire i na taj način gube sposobnost odvođenja krvi iz nogu prema srcu.

Venski sistem nogu se sastoji od površinskih i dubokih vena. U mišićima se nalaze duboke vene koje su zbog toga nevidljive, a male pregrade koje predstavljaju venske zaliske imaju ulogu da održe tok krvi u nogama suprotan gravitaciji. Kada se zalisci oštete, upravo to dovodi do proširenja vena, jer krv počinje da se zadržava u donjim delovima vena (tu i počinju da se šire).

Proširene vene mogu dovesti do različitih komplikacija i težih stanja ukoliko se ne leče na adekvatan način, a nije zanemarljiv ni esteteski momenat koji predstavlja problem za veliki broj ljudi.

Kako nastaju proširene vene – glavni uzroci

Ono što u osnovi dovodi do problema proširenih vena jeste uspravan položaj čoveka koji stvara veliko opterećenje na krvne sudove donjih ekstremiteta. Jedan od važnih uzročnika jesu i oslabljeni venski zalisci (čija je glavna funkcija da spreče venski refluks). Pored ovih osnovnih uzroka, za pojavu proširenih vena zaslužni su i nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća, gojaznost, ali i genetske predispozicije. 

Ako je osoba fizički dovoljno aktivna, mišići na nogama su snažniji, pa zahvaljujući tome aktivno potpomažu pumpanje krvi. Kod ljudi koji su slabije aktivni i provode dosta vremena u sedećem ili stojećem položaju mišići su, sledstveno tome, u slabijoj formi i ne pružaju dovoljnu potporu venama, što olakšava nastanak proširenih vena.

Nasledni faktor nikako nije zanemarljiv kada je u pitanju ovo oboljenje koje se često javlja i u nekoliko generacija u jednoj porodici. Preventivno delovanje se snažno preporučuje osobama koje imaju genetske predispozicije, pre svega dovoljno fizičke aktivnosti i pravilna ishrana, kako bi se sprečio ili barem prolongirao nastanak problema.

Simptomi proširenih vena 

Simptomi koji se najčešće javljaju i ukazuju na problem sa proširenim venama jesu osećaj težine u nogama, zatim bolovi koji postaju izraženiji pri dugotrajnom stajanju ili sedenju, oticanje nogu i zglobova, svrab, žarenje, peckanje, nemir u nogama, umor, osećaj napetosti, a može doći i do pojave tromboze površinskih varikoznih vena koja se manifestuje u vidu tvrdih, crvenih i bolnih kvrga na nogama.

Proširene vene mogu imati prečnik i do jednog centimetra. Najpre se šire kapilari, a za njima i potkožne vene. Kada su teži oblici u pitanju, mogu se javiti i otvorene rane na proširenim venama (venski ulkusi).

Lečenje i olakšavanje simptoma

Problemu proširenih vena mora se ozbiljno i pravovremeno pristupiti, jer usled nemogućnosti obavljanja svoje uobičajene funkcije, proširene vene remete rad i svih ostalih krvnih sudova. Dijagnoza proširenih vena postavlja se  pomoću doplera vena.

prosirene vene

Ukoliko se oboljenje dijagnostikuje na samom početku  može se lečiti i neoperativnim metodama, a primenom određenih medikamenata mogu se ublažiti tegobe koje nastaju usled ovog oboljenja. U ovoj fazi od pomoći mogu biti i preparati poput Avaricon gel-a koji efikasno deluju na simptome poput bolova i oticanja, grčeva, popucalih kapilara. 

Međutim, ukoliko su proširene vene prešle u narednu fazu bolesti i postale disfunkcionalne, neophodno je njihovo odstranjivanje. Ovde dolaze u obzir različite metode – klasična operacija, laserska ili radiotalasna hirurgija, kao i metoda operacije sa vodenom parom.