U pravu si! Online

Uslovi za obavljanje delatnosti i prethodna saglasnost

Za obavljanje većine delatnosti potrebno je ispuniti neke tehničke i kadrovske uslove. Koje su to delatnosti, odnosno koji konkretni uslovi moraju biti zadovoljeni, možeš saznati pre svega uvidom u propise (najčešće je reč o pravilnicima koje donose nadležna ministarstva) koji uređuju delatnost kojom želiš da se baviš.

Tehnički uslovi

Ima ih raznih: prostorni, sanitarni, higijenski… na primer, širina ulaza u poslovni prostor, minimalna visina plafona, obezbeđen dotok vode i tome slično. Ovakvi uslovi predviđeni su zakonima i pravilnicima koje donosi nadležno ministarstvo, a za određene delatnosti, na primer, taksi prevoz, potrebno je zadovoljiti i one koje propisuje lokalna samouprava.

Kadrovski uslovi

Predviđeni su za stručne delatnosti koje ne može svako da obavlja. U određenim slučajevima, baš u slučaju zdravstvene zaštite, osnivač (recimo, apoteke ili ordinacije) mora po obrazovanju biti lekar ili farmaceut, dok u drugima moraš da zaposliš nekoga sa određenim stepenom stručne spreme iz oblasti kojoj pripada delatnost tvoje firme. Na primer, turistička agencija mora imati (stalno) zaposlenog turističkog radnika, dok ti kao osnivač ne moraš imati nikakve veze s turizmom.

Saglasnost za obavljanje delatnosti pre registracije

Za neke delatnosti, da bi uopšte mogao da registruješ firmu, uslov je saglasnost inspekcije, ministarstva ili lokalne samouprave. Za već pomenute ordinacije i apoteke, na primer, moraš da dobiješ odobrenje od zdravstvene i sanitarne inspekcije, a za veterinarske ordinacije i apoteke — rešenje inspektora Ministarstva poljoprivrede. Taksisti, recimo, pre registracije (oni su preduzetnici), obično moraju da dobiju odobrenje lokalne samouprave.

Troškove izdavanja svih ovih saglasnosti, naravno, snosiš sam.

Provera ispunjenosti uslova

Većinu delatnosti ipak možeš da obavljaš odmah posle registracije, a nadležna inspekcija će, prvom prilikom kada te poseti, proveriti da li zadovoljavaš propisane uslove. U slučaju da imaš dilemu u vezi s nekim uslovom, toplo preporučujemo da se raspitaš kod nadležne inspekcije — pre nego što te poseti u redovnoj kontroli.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.6/5
(Ukupan broj ocena:12)
This entry was posted in Započinjanje posla and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje