U pravu si! Online

Subvencije za samozapošljavanje

Nezaposlene osobe mogu da dobiju bespovratnu pomoć države (subvenciju), namenjenu pokretanju sopstvenog biznisa. Subvenciju u identičnom iznosu na teritoriji cele zemlje isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ), dok pojedine lokalne samouprave imaju svoje programe subvencija, čiji iznos varira od grada do grada. I lokalne samouprave dele svoje subvencije posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje.

Uslov za dobijanje svih ovih subvencija jeste da završiš obuku Nacionalne službe za zapošljavanje ili nekih drugih ustanova (raspitaj se u NSZ kojih) i napišeš biznis plan.

Ukupna sredstva za subvencije obično se obezbeđuju godišnje, u unapred određenom iznosu. Stoga se isplaćuju samo dok se taj iznos ne potroši. Ako se dogodi da je prijavljenih više nego što ima raspoloživog novca, subvencije se dele prema bodovima koji zavise od socijalne situacije i biznis plana.

Subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje

Odobravaju se u iznosu od 160.000 dinara, odnosno 200.000 dinara za osobe sa invaliditetom. Pomoć mogu dobiti osobe koje su najmanje mesec dana prijavljene na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i koje su kod nje završile kratku obuku za započinjanje posla.

Ako ti odobre novac, imaš dva meseca za registraciju. Posle toga potpisuje se ugovor sa NSZ, a potom ti uplaćuju novac na račun firme.

Potpisivanjem ugovora obavezuješ se da delatnost obavljaš najmanje jednu godinu (i da uplaćuješ doprinose), a kao nenovčani bonus možeš od njih da tražiš pomoć mentora i pohađaš njihove specijalističke kurseve.

Subvencije lokalne samouprave

Ove vrste subvencija ne postoje svuda, a uslovi i iznosi razlikuju se od opštine do opštine. U Beogradu, na primer, prednost imaju stariji od 45 godina koji su dobili otkaz, osobe mlađe od 30 godina i samohrani roditelji. Iznos subvencije je 200.000 dinara.

U Paraćinu opština daje 160.000 dinara, a prednost, pored socijalno ugroženih osoba, imaju i oni koji pored sebe zapošljavaju  još najmanje jednog radnika, uz obavezu zadržavanja  u radnom odnosu  najmanje godinu dana.

U Smederevu, nezaposlenima koji žele da posluju kao preduzetnici, grad daje 125.000 dinara. I ovde se prednost daje određenim ugroženim kategorijama stanovništva.

Ako si već dobio subvenciju NSZ, ne možeš da dobiješ i lokalnu, i obrnuto.

Udruživanjem do većeg iznosa subvencije

Ukoliko se udruži više osoba, svaka od njih može samostalno dobiti pomoć koja se, u zbiru, prebacuje na novoosnovani privredni subjekt. Naravno, ovakvo nešto potrebno je predvideti u aplikacionoj dokumentaciji (uključujući i biznis planove).

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.2/5
(Ukupan broj ocena:89)
This entry was posted in Započinjanje posla and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje