U pravu si! Online

Poslovni prostor

Većina poslovnih delatnosti mora da se odvija u zatvorenom prostoru. To može biti stan ako propisi ne postavljaju posebne uslove, ili objekat izgrađen za poslovne namene (poslovni prostor).

Tvoja firma može da dođe u posed poslovnog prostora na više načina. Ako imaš na raspolaganju sopstvenu nepokretnost, možeš je prevesti na firmu, ili, ukoliko si preduzetnik, možeš da radiš u svom stanu ili radnji, a možeš i da se upustiš u izgradnju poslovnog objekta ili kupovinu već gotovog.

Međutim, male, tek osnovane firme najčešće uzimaju u zakup tuđ poslovni prostor, zaključivanjem ugovora o zakupu.

Poslovni prostor kao uslov za kredit

Da bi dobio kredit, često je potrebno da dokažeš da tvoja firma ima gde da radi. Traži se ili dokaz o vlasništvu poslovnog prostora, odnosno poslovnog objekta, ili ugovor o zakupu. Ponekad se traži i da ugovor bude registrovan u sudu. Za kredit za adaptaciju poslovnog prostora, dokaz o osnovu korišćenja poslovnog prostora jeste obavezan uslov.

Poslovni prostor kao trošak

Iznos koji daješ za zakup možeš da prikažeš kao trošak u poslovnim knjigama, pod uslovom da imaš ugovor i da zakup isplaćuješ sa svog poslovnog računa. Isto tako, ako je privredno društvo vlasnik prostora u kojem radi, porez na imovinu koji plaća na taj prostor prikazuje se u poslovnim knjigama kao trošak. Da bi na to imao pravo, preduzetnik mora da prijavi Poreskoj upravi u kojem objektu čiji je vlasnik obavlja delatnost. Sve ovo bitno je iz prostog razloga: što veći troškovi, to manji porez na dobit, odnosno prihod od samostalne delatnosti.

Gde naći odgovarajući poslovni prostor?

Pre svega, na tržištu stanova i lokala, ili posredstvom gradskih agencija koje upravljaju javnim poslovnim prostorom. One obično izdaju lokale po nižim cenama nego tržište, ali je konkurencija za njih često veća. Možeš da se javiš i na konkurs za korišćenje poslovnog prostora u nekom od biznis inkubatora.

Računi za struju i komunalije

Ako radiš u svom prostoru, imaš pravo da račune za komunalije prikažeš kao poslovni trošak.

Ukoliko iznajmljuješ poslovni prostor, plaćanje računa stvar je dogovora između tebe i zakupodavca. Taj dogovor treba detaljno uneti u ugovor o zakupu. U slučaju da računi ne budu plaćeni, javna preduzeća pokušaće da ih naplate od onoga na koga oni glase, a to je zakupodavac. Međutim, ako ste ugovorili da ti plaćaš račune, zakupodavac može tebe (odnosno tvoju firmu) da tuži sudu i da kao dokaz podnese ugovor o zakupu.

Delatnosti za koje nije potreban prostor

Za delatnosti koje se mogu obavljati kod naručioca posla ili od mesta do mesta (postavljanje, popravka, montaža i slično), firmu možeš da registruješ i da odmah počneš da radiš — bez obzira na prostor. Srećom, spisak svih ovakvih delatnosti može se naći na jednom mestu — u Pravilniku o određivanju delatnosti za čije obavljanje nije potreban poseban prostor.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:5)
This entry was posted in Započinjanje posla and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje