U pravu si! Online

Poreski identifikacioni broj (PIB)

Poreski identifikacioni broj (PIB) služi za identifikaciju preduzetnika i privrednih društava pred Poreskom upravom i drugim organima koji su zaduženi da kontrolišu njihove finansije. Taj broj ostaje nepromenjen sve vreme postojanja firme.

U kojim prilikama se koristi?

Pre svega, prilikom podnošenja svih dokumenata kojima se preduzetnik ili preduzeće prijavljuju kao obveznici

— poreskih davanja Poreskoj upravi, doprinosa PIO fondu i Fondu zdravstvenog osiguranja i za plaćanja taksi državnim organima i lokalnim samoupravama.

Poreski identifikacioni broj potrebno je navesti i u svakom nalogu za plaćanje koji daješ svojoj banci, u prijavi Narodnoj banci Srbije radi vođenja registra računa, u prijavi Carini, raznim fakturama, na fiskalnim računima i isečcima.

Ukratko, PIB-om „državni pipci“ prepoznaju tvoju firmu kao nešto što potencijalno ostvaruje nekakav promet, te stoga neće propustiti da ti ga zatraže u svakoj prilici u kojoj smatraju da je to potrebno.

Kako se dobija?

Poreski identifikacioni broj određuje se u istoj proceduri u kojoj se vrši i registracija. Agencija za privredne registre (APR) obaveštava Poresku upravu o zahtevu za registraciju, tako da u rešenju koje se dobija po završetku postupka registracije stoji i PIB.

Poreska uprava odbiće da dodeli PIB ako utvrdi da neki podaci nisu tačni ili su osnivaču sudski izrečene mere zabrane obavljanja delatnosti za koju želi da se registruje. Ukoliko iskrsne ovakva situacija, APR će te o tome obavestiti, i tada treba da se direktno obratiš Poreskoj upravi.

Oduzimanje PIB-a

Ako u roku od pet dana ne obavestiš Poresku upravu po njenom zahtevu za dopunu podataka, ili ako joj u istom roku ne prijaviš promenu podataka koje si prvobitno uneo u registracionu prijavu APR-a (na primer, promena sedišta, delatnosti i slično), Poreska uprava oduzima PIB tvojoj firmi, sve dok je ne obavestiš o promeni podataka, odnosno dok ne odgovoriš na njen zahtev.

Posle dodele PIB-a, Poreska uprava može utvrditi da je preduzetnik ili neko od osnivača privrednog društva ostao dužan državi neke dažbine, iz nekog ranijeg poslovnog poduhvata. Tada ti se može desiti da ti PIB bude privremeno oduzet, dok ne regulišeš dug.

Posledice oduzimanja

Nisu naivne. Poreska uprava obaveštava o oduzimanju tvoju banku, koja onda blokira račun tvoje firme za sva plaćanja osim — pogađaš — plaćanja poreza. Pored toga, informacija o oduzimanju upućuje se i Narodnoj banci Srbije, tačnije, njenom Odeljenju za prinudnu naplatu, za slučaj da ne platiš porez.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.8/5
(Ukupan broj ocena:9)
This entry was posted in Započinjanje posla and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje