U pravu si! Online

Obuka za preduzetnike

Da bi lakše i brže zakoračio u svet uspešnih preduzetnika i razvio svoj biznis na pravi način, naučio kako da se nosiš s pravnim problemima, finansijama i svime što ti je potrebno za vođenje firme, preporučljivo je da završiš neku od obuka za preduzetnike (izraz „preduzetnik“ ovde nema veze s pravnom formom u kojoj registruješ firmu).

Nacionalna služba za zapošljavanje

Obuka koju pruža Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) besplatna je, traje dva do tri dana i možeš je pohađati u filijalama ove službe. Uslov je da si na evidenciji nezaposlenih. Težište obuke je na proceduri osnivanja preduzetničke radnje i postupku paušalnog oporezivanja, kao i na osnovnim uputstvima za izradu biznis plana.

Posle završene obuke imaš pravo da konkurišeš za subvenciju za samozapošljavanje koju dodeljuje ova služba.

Ukoliko si već pokrenuo biznis pomoću subvencije NSZ, možeš se prijaviti na ozbiljniju, takozvanu specijalističku obuku, a tokom prve godine poslovanja posetiće te i mentor NSZ, s kojim ćeš moći da se posavetuješ o konkretnim problemima na koje si naišao.

Smart kolektiv i Forum poslovnih lidera Srbije

U okviru inicijative „Preduzmi nešto!“ koju su pokrenuli Smart kolektiv i Forum poslovnih lidera Srbije, možeš dobiti besplatnu stručnu pomoć iskusnih menadžera, s kojima ćeš tokom jedne godine, dva do četiri sata mesečno, moći da razgovaraš o svojim poslovnim problemima i nedoumicama.

Uslov je da imaš do 30 godina i da si početnik u biznisu, tj. da tvoje preduzeće posluje najviše do godinu dana ili da tek počinješ sopstveni biznis, kao i da dobro znaš engleski jezik. Prednost prilikom selekcije imaju Romi i žene, kao i preduzetnici koji su koristili ili koriste neke od postojećih oblika pomoći za razvoj preduzetništva.

Nacionalna agencija za regionalni razvoj

Obuku možeš pohađati i u Nacionalnoj agenciji za regionalni razvoj, tj. u njenoj regionalnoj ispostavi. Predviđena je pomoć u formulisanju poslovne ideje, rešavanju pravnih začkoljica registracije,

, izvora finansiranja, a na kraju se pohađa i radionica za izradu biznis plana. Na kraju obuke dobićeš sertifikat s kojim takođe možeš da konkurišeš za subvenciju NSZ. Obuku možeš pohađati tokom cele godine.

Kancelarije za mlade

I neke kancelarije za mlade organizuju programe obuke za preduzetnike. Uslov je da si mlađi od 30 godina, a ponegde i da si nezaposlen. Postoje i kancelarije za mlade koje organizuju obuku za mlađe od 18 godina (Surdulica, na primer). U nekim slučajevima, sertifikate koje dobiješ po okončanju ovakve obuke takođe možeš da iskoristiš za konkurisanje za subvencije NSZ.

Biznis start up centar Kragujevac

Biznis start up centar Kragujevac obuke za mlade preduzetnike postoji u Kragujevcu, Paraćinu, Kraljevu i Čačku. Postoji pet modula obuke: osnivanje i vođenje malog preduzeća, upravljanje finansijama u biznisu, poslovne komunikacije i javni nastup, menadžerske veštine, marketing i prodaja. Možeš pohađati i sve treninge ili se opredeliti za samo jedan od nabrojanih. Jedini uslov je da imaš do 34 godine i da živiš u Šumadijskom, Moravičkom ili Raškom okrugu. Posle završenih obuka organizuje se takmičenje za najbolji biznis plan koji će biti nagrađen povoljnim mikrokreditom za započinjanje posla.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.0/5
(Ukupan broj ocena:16)
This entry was posted in Započinjanje posla and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje