U pravu si! Online

Nabavka opreme

Osim klasične kupovine opreme, bilo sopstvenim novcem, bilo sredstvima koja si dobio u obliku kredita ili subvencije, postoje i dve mogućnosti da do nje dođeš ne kupujući je. To su lizing i iznajmljivanje.

Nabavka opreme na lizing

Lizing kuće nude finansiranje za nabavku i nove i polovne opreme. U ovom slučaju ti nisi vlasnik opreme, nego je iznajmljuješ od lizing kuće i plaćaš mesečne rate. Ako tvoja firma radi kraće od dve godine, da bi nabavio opremu na lizing moraš da nađeš jemca — firmu koja uspešno posluje duže od dve godine.

Ugovor o lizingu prestaje sa završetkom roka na koji je zaključen, ali oprema ni tada ne prelazi u tvoju svojinu. Ti možeš postati vlasnik opreme samo ako je ugovorom predviđeno da imaš pravo da je otkupiš po određenoj ceni.

Lizing kuće ne finansiraju nabavku bilo kakve opreme; svaka je odredila koju vrstu opreme možeš da nabaviš na ovakav način. Sam biraš od koga ćeš je nabaviti, ali to za tebe može uraditi i lizing kuća.

Ona može da raskine ugovor ako zakasniš sa isplatom prve rate ili ako kasniš sa isplatom ostalih rata čiji ukupan iznos dostiže četvrtinu ukupne naknade. U tom slučaju moraš da im vratiš opremu.

Lizing za novu opremu traje do pet godina, a za polovnu kraće. Polovna oprema obično ne sme biti starija od četiri godine. Sve kuće traže učešće, najmanje 10 odsto od vrednosti opreme. Rate mogu biti mesečne, tromesečne i polugodišnje, i promenljive su.

Iznajmljivanje opreme

Ukoliko nemaš dovoljno novca da kupiš opremu ili smatraš da će ti neka oprema biti potrebna samo povremeno, možeš da je iznajmiš. Na Internetu i u oglasima možeš pronaći mnogo toga što bi moglo da ti zatreba — od mašina za obradu zemljišta, građevinske opreme, ozvučenja, IT opreme, opreme za lekarske ordinacije, kamiona, do mašina za pakovanje poklona u balone.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Započinjanje posla and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje