U pravu si! Online

Proširenje delatnosti

Prilikom registracije firme (bilo da si preduzetnik ili osnivaš privredno društvo) ti u registar upisuješ jednu delatnost, onu kojom ćeš se pretežno baviti, ali možeš slobodno da obavljaš i bilo koju drugu za koju nije potrebno pribaviti prethodnu saglasnost inspekcije ili nekog drugog organa, naravno, pod uslovom da ispunjavaš propisane uslove za obavljanje željene delatnosti.

Posebni registri i saglasnosti

Dodatne delatnosti niti treba niti možeš da registruješ u Agenciji za privredne registre (APR). Međutim, postoje neke za čije se obavljanje traži da firma bude registrovana baš za tu delatnost. Ukoliko želiš da proširiš rad na takvu delatnost, treba da se registruješ u posebnom registru za tu delatnost, ako on postoji (na primer, Registar proizvođača rakije i drugih alkoholnih pića). Ako poseban registar ne postoji, u slučaju privrednih društava dovoljno je da novu delatnost uneseš u osnivački akt, odnosno statut. Ukoliko si preduzetnik (pošto nemaš ni statut ni osnivački akt), jedino rešenje za ovu situaciju jeste da u APR-u promeniš pretežnu delatnost u onu za koju se traži registracija.

Ako odlučiš da u firmi koja već radi počneš da obavljaš delatnost za koju je potrebna saglasnost, tu saglasnost moraš da pribaviš, ali opet ne moraš nigde dodatno da se registruješ.

Osnivanje ogranka

Privredno društvo može obavljati novu delatnost i u posebnom ogranku. Ogranak nije poseban privredni subjekat i privredno društvo koje ga je osnovalo u potpunosti odgovara za njegovo poslovanje. Ogranak se može registrovati u APR-u, a u određenim slučajevima, kada je to propisano posebnim zakonima koji regulišu konkretnu oblast, ili ako ima različitog zastupnika od matične firme, ogranak mora biti registrovan.

Krediti za proširenje

Ukoliko uspešno radiš duže od dve godine, ali i kraće ako je reč o nerazvijenim područjima, a nameravaš da proširiš delatnost, možeš da konkurišeš za kredite koje daje Fond za razvoj Republike Srbije.

Ova sredstva namenjena su za izgradnju novih objekata, proširenje kapaciteta postojećih objekata, nabavku opreme i kreditiranje trajnih obrtnih sredstava u radno intenzivnim granama prerađivačke industrije, kao i za proširenje poslovanja postojećih samostalnih radnji.

Kriterijumi su bili ocena finansijskog stanja i kreditne sposobnosti, kao i ekonomska ocena programa, pri čemu su prednost imali programi u kojima korisnici učestvuju sa sopstvenim sredstvima ili obezbeđuju radna mesta za nezaposlene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kamate za firme iz nerazvijenih područja niže su od onih za firme iz ostalih opština, ali su i u jednom i u drugom slučaju znatno niže od bankarskih.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.7/5
(Ukupan broj ocena:12)
This entry was posted in Promene u poslovanju and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje