U pravu si! Online

Poreska kontrola

Kontrolu poreskih obveznika u ispunjavanju njihovih obaveza sprovode poreski inspektori. Oni su nadležni i za podnošenje prijava za poreske prekršaje, a kad se posumnja na neko od poreskih krivičnih dela, na scenu stupa poreska policija.

Poreski inspektori sprovode kancelarijsku i terensku kontrolu. Oni mogu da ti nalože šta da radiš, privremeno oduzmu robu ili zatvore firmu.

Kancelarijska kontrola

Tokom kancelarijske kontrole poreski inspektor u svojoj kancelariji pregleda dokumentaciju. Kada utvrdi nepravilnosti, pravi zapisnik, na koji ti možeš da staviš primedbu u roku od tri dana.

Terenska kontrola

Poreska uprava mora da ti unapred dostavi nalog za terensku kontrolu, osim ako se ona obavlja zbog nestašica ili povećanog obima nelegalne trgovine. Pre početka kontrole inspektor mora da pokaže službenu legitimaciju.

Terenska kontrola može da bude odložena ako podneseš usmeni prigovor odmah po prijemu naloga, a u roku od 24 časa i pismeni prigovor.

Dužan si da inspektoru pokažeš sve što traži. Ako to ne uradiš, on isto to može da traži od tvojih zaposlenih ili bilo koga drugog, a oni su dužni da to učine.

Inspektor ima pravo da uđe na tvoje zemljište i u poslovne prostorije, a po odobrenju suda i u tvoj stan. Ti ili tvoj punomoćnik imate pravo da prisustvujete kontroli.

Inspektor mora da ti dostavi zapisnik o terenskoj kontroli u roku od tri dana, a ti imaš pet dana da staviš primedbe.

Mere prilikom kontrole

Inspektor može da ti oduzme robu ili sirovine ako za njih nemaš dokumentaciju ili ih nisi evidentirao. On može, uz potvrdu, privremeno oduzeti i dokumentaciju i poslovne knjige (i računar ako su dokumenti na njemu).

Zabranu rada do 60 dana u poslovnom prostoru koji kontroliše, inspektor može izreći ako:

Ako ne postupiš po nalogu inspektora

Ako nađe nepravilnosti, Uprava nalaže da ih otkloniš u određenom roku. Ukoliko ne postupiš tako, ona do otklanjanja nepravilnosti može da ti:

 • blokira račun, osim za plaćanje poreza;
 • privremeno zabrani rad ili obavljanje pojedinih poslova;
 • privremeno zabrani otuđenje određenih stvari.

Ove mere može da naloži i poreski inspektor u toku same kontrole, u istim slučajevima kada može da oduzme robu.

Ako inspektor posumnja na krivično delo

Ako inspektor posumnja da je izvršeno poresko krivično delo, dužan je da o tome odmah obavesti šefa, a ovaj u roku od 24 sata poresku policiju. Ukoliko posumnja na krivično delo ili prekršaj za koji nije nadležan, podnosi prijavu nadležnom organu.

Poreska policija

Posao poreske policije jeste otkrivanje poreskih krivičnih dela. Ona ima ovlašćenja redovne policije, osim mere ograničenja kretanja (to je ono kad ti ne daju da prođeš nekom ulicom). Poreska policija može zatražiti pomoć redovne policije.

Ako se utvrdi da nema elemenata poreskog krivičnog dela, ali je urađeno nešto drugo što je kažnjivo, poreska policija podneće prijavu nadležnom organu.

Inspektor poreske policije mora imati službenu značku i legitimaciju.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
3.0/5
(Ukupan broj ocena:9)
This entry was posted in Porezi, doprinosi i takse and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje