U pravu si! Online

Akcize

Na neke proizvode proizvođač ili uvoznik moraju, uz

, da plate i poseban porez — akcizu. Akciza se plaća na naftne derivate, duvanske prerađevine, alkoholna pića i kafu.

Na naftne derivate i alkoholna pića plaća se fiksni dinarski iznos po jedinici mere (litru ili kilogramu), koji se razlikuje po vrstama derivata i pića, a na kafu 30 odsto od vrednosti. Akciza na duvanske prerađevine plaća se po komadu, pakovanju ili kao procenat na maloprodajnu cenu. Tu je sistem izračunavanja akcize malo komplikovaniji.

Obveznici

Osim proizvođača i uvoznika, obveznici plaćanja akcize jesu i:

 • fizičko lice — proizvođač koji proda alkoholna pića drugom fizičkom licu;
 • pravno lice, odnosno preduzetnik koji kupi alkoholno piće od fizičkog lica — proizvođača alkoholnog pića;
 • pravno lice koje je ovlašćeno za prodaju zaplenjenih akciznih proizvoda;
 • kupac akciznih proizvoda oduzetih u postupku kontrole ili prinudne naplate, koje prodaje državni organ;
 • pravno lice, odnosno preduzetnik koji proda tečni naftni gas krajnjem potrošaču.

Obračun, plaćanje i povraćaj akcize

Postoje tri obračuna akcize:

 1. Prvi put akciza se obračunava prilikom obračunavanja uvoznih dažbina (za kafu u samom trenutku uvoza), odnosno stavljanja proizvoda u promet (otpremanje iz proizvodnog pogona i specijalnog akciznog skladišta, ali i iskazivanja manjka ili rashoda iznad dozvoljenog procenta). Tako obračunata akciza, u slučaju uvoza, plaća se kad i ostale uvozne dažbine. Kada je reč o proizvođačima, oni plaćaju do kraja meseca za akcize obračunate od 1. do 15. u mesecu, i do 15. dana sledećeg meseca za akcize obračunate od 16. do poslednjeg dana u mesecu.
 2. Sledeći obračun jeste tromesečni i on se podnosi Poreskoj upravi u roku od 20 dana od isteka tromesečja. Ako utvrdiš da si uplatio manje nego što je trebalo, uz obračun treba da priložiš i naloge za uplatu razlike. Ako si uplatio više, podnosiš zahtev za povraćaj ili izveštaj da ćeš za toliko umanjiti sledeću mesečnu uplatu. Međutim, ako si proizvod za koji je akciza preplaćena već prodao i od kupca naplatio i višak akcize, možeš da tražiš povraćaj samo ukoliko ga je od tebe psimeno zatražio kupac, a vraćenu akcizu moraš da preneseš na njegov račun.
 3. Konačni obračun podnosiš po isteku kalendarske godine. Pre toga potrebno je da popišeš zalihe akciznih proizvoda na dan 31. decembra. Godišnji obračun šalješ Poreskoj upravi zajedno s poreskim bilansom.

Akcizne markice

Proizvođači i uvoznici cigareta i alkoholnih pića (osim piva) moraju na svako pojedinačno pakovanje proizvoda da nalepe akciznu markicu. Ove markice izdaje Narodna banka Srbije, koja vodi evidenciju o njihovoj prodaji.

Prijavljivanje i evidencija

Proizvođač alkoholnih pića (i svih ostalih akciznih proizvoda, ali se njima bave velike firme s posebnim dozvolama, pa to nije važno za ovaj tekst) mora da prijavi lokalnoj jedinici Poreske uprave mesto proizvodnog pogona ili otkupa. Time se upisuje u registar proizvođača alkoholnih pića koji vodi centrala Poreske uprave.

Prodavac tečnog naftnog gasa mora da prijavi mesto prodaje direktno centrali Poreske uprave, koja vodi i registar prodavaca tečnog naftnog gasa.

Svaki obveznik plaćanja akcize mora da vodi urednu poresku evidenciju o akciznim proizvodima, koja omogućava kontrolu u svakom trenutku.

Kazne

Za većinu prekršaja Zakona o akcizama predviđene su kazne od 10.000 do 1.000.000 dinara za privredna društva (uz kaznu od 500 do 50.000 dinara za direktora) i 5.000 do 500.000 dinara za preduzetnike. Iako nisi obveznik plaćanja akcize, kazniće te ovakvom kaznom ako prodaješ cigarete po drugačijoj maloprodajnoj ceni od one koju je odredio proizvođač.

Međutim, za neobračunatu ili pogrešno obračunatu akcizu kazna je do njenog desetostrukog iznosa, a najmanje 125.000 dinara (75.000 dinara za preduzetnika).

Ukoliko te uhvate da prodaješ cigarete i alkoholna pića bez akcizne markice, sleduje ti zabrana rada od tri meseca do jedne godine za privredno društvo i od šest meseci do tri godine za preduzetnike.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.5/5
(Ukupan broj ocena:4)
This entry was posted in Porezi, doprinosi i takse and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje