U pravu si! Online

Prodaja pod posebnim uslovima

Pri prodaji robe možeš, ali ne moraš, predvideti neke posebne uslove, kao što je mogućnost da kupac isproba robu, traži da ona bude prilagođena njegovim željama i potrebama, ili da je plati na rate. U ovim slučajevima važe posebna pravila.

Kupovina na probu

Možeš da se dogovoriš s kupcem da on prvo proba robu da bi odlučio da li hoće da je kupi. Potrebno je da se dogovorite u kom roku kupac treba da se izjasni i šta će se desiti ako on to ne učini do tada — da li će se onda smatrati da je odustao, ili da ostaje pri ugovoru — da bi se izbegle kasnije komplikacije.

Ukoliko je proba ugovorena samo da bi se utvrdilo da li roba ima određena svojstva ili odgovara određenoj nameni (na primer, da li je crevo za mašinu dovoljno dugačko), kupac ne može da odustane tek tako, već samo ako se utvrdi da roba nema tražena svojstva.

Modifikacija roba i usluga shodno želji kupca

Robu ili usluge možeš prilagođavati željama kupaca. Ako se s kupcem dogovoriš o takvoj prodaji, on do ugovorenog roka mora da se izjasni o tome šta mu je tačno potrebno (recimo, da ti javi kojih dimenzija treba da bude komoda koju je naručio), ili, ako takvog roka nema, u razumnom roku pošto ti zatražiš da kupac kaže šta hoće.

Ukoliko kupac ne uradi tako, ti možeš ili da raskineš ugovor, ili da završiš posao prema onome što ti je poznato o njegovim potrebama, i on onda mora da ti plati.

Prodaja na rate

Prodaja na rate mora biti ugovorena u pismenoj formi, sa svim detaljima plaćanja (iznosi, rokovi) i mora sadržati odredbu da kupac može da odustane od kupovine ako te o tome pismeno obavesti u roku od tri dana od zaključenja ugovora.

Ti zadržavaš pravo da raskineš ugovor ako kupac zakasni s najmanje dve uzastopne otplate, koje zajedno čine bar osminu ukupne cene. Ukoliko je ugovorena otplata na manje od pet rata, onda možeš da raskineš ugovor i posle kašnjenja uplate samo jedne rate. U tom slučaju moraš da mu vratiš sve što je u međuvremenu uplatio, ali imaš pravo i da ti prodata stvar bude vraćena u originalnom stanju.

Prodaja po uzorku ili modelu

Iz praktičnih razloga, nećeš uvek biti u mogućnosti da pokažeš potencijalnom kupcu baš onaj proizvod koji bi on, kada ga kupi, preuzeo. Recimo, ako imaš izložen bagremov med za degustaciju, kupac ne mora obavezno da preuzme baš onu teglu meda iz koje ga je probao. S pravne strane, prilikom ovakvih prodaja bitno je da postoji istovetnost između robe koju je kupac fizički preuzeo i one na osnovu koje je doneo odluku da će je i kupiti (uzorak ili model). Ako takva istovetnost ne postoji, na primer, ako se ispostavi da bagremov med nije baš istog ukusa kao onaj iz radnje, moraš kupcu vratiti novac.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
This entry was posted in Odnosi sa potrošačima and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje