U pravu si! Online

Obaveze kupca

Kupac, pre svega, ima obavezu da plati i preuzme proizvod koji je kupio, odnosno plati i primi uslugu koju je naručio, ako su mu oni ponuđeni ili izvršeni na korektan način.

Obaveza plaćanja

Osnovno je pravilo da plaćanje treba izvršiti u vreme i na mestu koji su određeni ugovorom. Ali, ako oni nisu predviđeni niti postoji običajno pravilo za branšu u kojoj posluješ, kupac mora izvršiti plaćanje u času i mestu u kome se vrši predaja proizvoda. Primenu ovog pravila vidimo svakodnevno za kasom obične prodavnice ili prilikom kupovine u kiosku.

Ako se roba ne mora platiti u času predaje, a mesto plaćanja nije ugovoreno, plaćanje se vrši u prebivalištu, odnosno sedištu prodavca.

U slučaju uzastopnih isporuka robe kupac je dužan da plati svaku isporuku u času njenog preuzimanja, ako ništa drugo nije ugovoreno. Ukoliko je prilikom ovakve vrste prodaje plaćen predujam (avans), prve isporuke naplaćuju se iz njega.

Ako se plaćanje vrši posredstvom banke ili pošte, potrošač je izvršio svoju obavezu onda kada banka odnosno pošta primi njegov nalog za plaćanje ili nalog nekog drugog ko obavlja plaćanje za njega.

Obaveza prijema robe ili usluge

Kupac je dužan da preuzme robu koja mu je isporučena na ugovoren ili uobičajen način i na vreme. Ukoliko on to odbije da učini bez opravdanog razloga, prodavac može, ako ima osnovanog razloga da posumnja da kupac neće platiti isporuku, izjaviti da raskida ugovor.

Ako prodavac neće da raskine ugovor, a kupac odbija da primi robu ili na neki način sprečava isporuku, rizik od oštećenja ili gubitka robe prelazi na kupca po isteku roka isporuke, najkasnije za 30 dana.

I u slučaju usluga, naručilac je dužan da primi rad ili uslugu koja je izvršena prema ugovoru i pravilima posla.

 

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
0.0/5
(Ukupan broj ocena:0)
This entry was posted in Odnosi sa potrošačima and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje