U pravu si! Online

Nepošteno poslovanje

Nepošteno poslovanje svodi se na manipulaciju, iskorišćavanje ili vršenje pritiska na potrošače kako bi kupili tvoj proizvod ili uslugu.

Pod nepoštenim poslovanjem podrazumevaju se, pre svega, obmanjujuće i nasrtljivo poslovanje, i njih smo opisali u nastavku teksta. Nepošteno poslovanje obuhvata i povredu dužnosti obaveštavanja potrošača o njegovim pravima, kao i o osobinama proizvoda ili usluge i uslovima prodaje.

Za neke od oblika nepoštenog poslovanja, pre svih za obmanjujuće i nasrtljivo poslovanje, predviđene su kazne do dva miliona dinara, a potrošači zbog nepoštenog poslovanja mogu da te tuže sudu.

Obmanjujuće poslovanje

Obmanjujuće poslovanje postoji kada se davanjem netačnih obaveštenja ili na neki drugi način potrošač dovodi (ili se bar preti dovođenjem) u zabludu u pogledu kvaliteta proizvoda i njegovih obeležja, cene, prava potrošača (zamena stvari, vraćanje novca), potrebe za servisiranjem i tome slično.

Oblici obmanjujućeg poslovanja

Zakon o zaštiti potrošača navodi 23 postupka trgovca koji se uvek, bez obzira na okolnosti konkretnog slučaja, smatraju obmanjujućim poslovanjem, među kojima su nuđenje kopije nekog proizvoda uz tvrdnju ili stvaranje utiska da je u pitanju original, laganje da je količina nekog proizvoda ograničena da bi se kupac naveo da ga na brzinu kupi, tvrdnja trgovca da određeni proizvod povećava šansu za pobedu u igrama na sreću i tako dalje.

Nasrtljivo poslovanje

Nasrtljivo poslovanje jeste ono kad trgovac pretnjom, prinudom, uznemiravanjem ili nekim drugim oblikom pritiska pokušava da navede potrošača da nešto kupi ili ne iskoristi prava koja ima (da vrati proizvod, da iskoristi garanciju i slično).

Oblici nasrtljivog poslovanja

Nasrtljivim poslovanjem se, između ostalog, smatra stvaranje utiska kod potrošača da ne može napustiti prostorije dok ne zaključi ugovor, poseta potrošaču bez prethodnog dobijanja njegove saglasnosti, izričita tvrdnja da je trgovcu, ako potrošač ne kupi proizvod, ugrožena egzistencija ili posao, i slično.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
5.0/5
(Ukupan broj ocena:1)
This entry was posted in Odnosi sa potrošačima and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje