U pravu si! Online

Promet gotovim novcem i obaveza uplate pazara

Svoju robu i usluge možeš da naplaćuješ putem računa i u gotovom, do dinarske protivvrednosti od 15.000 evra. Gotovinu koju si naplatio moraš u određenom roku da uplatiš na svoj račun (to se zove obaveza uplate pazara).

Sve što ti treba da

, svim pravnim licima, privrednim društvima i preduzetnicima — treba da platiš sa računa, bezgotovinski, ali obaveze prema dobavljačima koji su fizička lica (dakle, seljak od kojeg nabavljaš rakiju) i prema zaposlenima (neto iznos zarade i ostalih primanja) možeš da isplatiš i gotovim novcem, koji si prethodno podigao sa svog računa. Tu ne postoje ograničenja u visini iznosa.

Naplaćivanje u gotovini

Naplate veće od dinarske protivvrednosti od 15.000 evra ne možeš da primiš u gotovini — tvoj klijent moraće da uplati taj novac na tvoj račun. Ovo ograničenje važi ne samo za pojedinačne naplate već i za više povezanih transakcija čija ukupna vrednost prelazi ovaj iznos. Dakle, ne možeš da prodaš traktor bez točkova za 14.000 evra, pa da posle prodaš samo točkove za 2.000 i sve to naplatiš u gotovom.

Ukoliko prekršiš ovu zabranu, preti ti kazna od 500.000 do 3.000.000 dinara ako si registrovao privredno društvo (uz dodatnu kaznu od 20.000 do 200.000 dinara za direktora) ili 5.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

Podizanje gotovine s računa

Dnevno sa svog računa možeš da podigneš do 150.000 dinara gotovog novca, bez obaveze da bilo kome objašnjavaš za šta ti je on potreban. Za podizanja veća od ovog iznosa biće ti potreban originalan dokument na osnovu kojeg može da se utvrdi čemu je taj novac namenjen (ugovor, račun, rešenje, odluka…), koji podnosiš banci na uvid i overu.

Isplate veće od 1.500.000 dinara moraš da najaviš banci tri dana unapred, osim ako je reč o novcu za isplatu zarada. Ako banka ima gotovinu, može bez najave da ti isplati i sume veće od 1.500.000 dinara.

Obaveza uplate pazara

Dinare koje si po bilo kom osnovu primio u gotovom (osim onih koje si podigao iz svoje banke da bi platio neku obavezu) moraš da uplatiš na svoj račun u banci u roku od sedam radnih dana.

Ova obaveza ne važi za menjačnice, za koje Narodna banka Srbije propisuje rokove za uplatu gotovine.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
4.4/5
(Ukupan broj ocena:14)
This entry was posted in Knjigovodstvo i finansijsko poslovanje and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje