U pravu si! Online

Isplata zarada

Zarada se, po zakonu, isplaćuje samo u novcu. Možeš je isplatiti na račun zaposlenog ili na ruke, u gotovini. Kada podižeš gotovinu za isplatu zarada, ne moraš to unapred da najaviš banci, bez obzira na ukupan iznos koji podižeš — oni moraju da znaju kada ti je potreban taj novac i da ga obezbede na vreme.

Rokovi

Zarada se isplaćuje u rokovima utvrđenim statutom i pravilnicma firme ako takva akta postoje, i ugovorom o radu koji si potpisao sa zaposlenim. Zakonsko ograničenje je da se zarada mora isplaćivati najmanje jedanput mesečno, a najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec.

Potrebna dokumentacija

Za isplatu zarada treba da popuniš nalog za plaćanje i priložiš obračun zarade za svakog zaposlenog.

Banke smeju da dozvole isplatu zarade ili naknade zarade samo uz istovremeno uplaćivanje poreza na zarade i doprinosa za socijalno osiguranje. Dakle, treba da poneseš i naloge za plaćanje ovih obaveza.

Obračun

Dužan si da zaposlenom, prilikom svake isplate zarade i drugih primanja, daš obračun u kojem piše kolika je bruto plata, koliki su porez i doprinosi, eventualne obustave i administrativne zabrane (rate za kredite). Moraš da dostaviš obračun zaposlenom najkasnije do kraja meseca za prethodni mesec.

Obračun moraš da napraviš i dostaviš zaposlenom i za mesec za koji nisi isplatio zaradu. Uz taj obračun moraš da dostaviš i objašnjenje zašto ona nije isplaćena.

Evidencija

Firma mora da vodi mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade, koja sadrži podatke o visini bruto i neto zarade i odbicima od nje, za svakog zaposlenog.

Evidencija ne može da sadrži nepopunjena i brisana mesta i naknadno upisane podatke, a overava je direktor, odnosno preduzetnik ili zaposleni koga oni ovlaste, i potpisuje zaposleni kome je izvršena isplata.

Kazne

Ako privredno društvo ne isplati zaradu ili je ne isplati isključivo u novcu, ako zaposlenom ne dostavi obračun, ne vodi evidenciju ili ne uplati porez na zarade i doprinose za socijalno osiguranje, može biti kažnjeno iznosom do 1.000.000 dinara (i još do 50.000 kazne za direktora). Preduzetnik za ove prekršaje može da plati kaznu do 500.000 dinara.

Za neplaćanje poreza moguće su i veće kazne ako se pokaže da si namerno pokušao da izbegneš ovu obavezu, a u slučaju da ne isplatiš zaradu u novcu, a zaposleni zbog toga pretrpi neku štetu, mogu ti i zabraniti rad na određeni rok.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.9/5
(Ukupan broj ocena:14)
This entry was posted in Knjigovodstvo i finansijsko poslovanje and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje