U pravu si! Online

Formiranje cene

Na formiranje konačne prodajne cene neke robe ili usluge utiču mnogi činioci. Osnovni je nabavna cena, po kojoj si kupio robu od veletrgovca ili proizvođača, kojoj se moraju dodati i troškovi neposredno u vezi s prodajom tog proizvoda ili usluge. Na primer, ako piće u svom kafiću služiš sa slamkom i kriškom limuna, moraš da uzmeš u obzir ne samo koliko te je koštalo samo piće već i slamka i limun.

Ukoliko smeš slobodno da formiraš cenu, što važi u većini slučajeva, onda će ona zavisiti i od konkurencije, kupovne moći tvojih mušterija i tvoje poslovne politike. Cena po kojoj ćeš prodati svaki konkretan proizvod ili uslugu zavisi i od eventualnih popusta koje nudiš.

Tvoj deo-marža i rabat

Tebi ostaje razlika između prodajne cene i nabavne cene s troškovima. U većini slučajeva ti na nabavnu cenu dodaješ koliko misliš da je potrebno i onda se ta razlika zove marža. Ponekad, međutim, proizvođač unapred odredi kolika će biti konačna prodajna cena (nekad je čak i odštampa na pakovanju), a tvoj deo odredi kao procenat od nje. U tom slučaju, tvoj deo zove se rabat (ovde je reč o trgovačkom rabatu, ne mešati s popustom na količinu koji se odobrava krajnjem kupcu).

Porez na dodatu vrednost-PDV

Ukoliko si obveznik PDV-a, na cenu koju si dobio dodavanjem marže moraćeš da zaračunaš još 20 odsto (odnosno osam odsto), koliko iznosi stopa tog poreza. Za proizvod za koji si dobio rabat, ako proizvođač ili veletrgovac nije posebno obračunao iznos PDV-a a posebno iznos namenjen tebi, na prodajnu cenu moraš da primeniš preračunatu stopu PDV-a (za računanje „unazad“) od 15,2542 odsto (za proizvode na koje se plaća PDV od 20 odsto), odnosno 7,4074 odsto (za proizvode sa stopom od osam odsto), pa da od ukupno odobrenog rabata oduzmeš taj iznos i uplatiš ga kao PDV.

Propisana ograničenja cena

Država je za neke proizvode ograničila maržu (tako je sa hlebom od brašna T-500), a za druge maloprodajnu cenu (za cigarete).

Administracija

Kada odrediš prodajne cene, moraš da ih evidentiraš u posebnom obrascu i uneseš u fiskalnu kasu.

VN:F [1.9.22_1171]

Oceni članak!

Razumljiv?
Koristan?
Zanimljiv?
Ocena:
2.1/5
(Ukupan broj ocena:72)
This entry was posted in Knjigovodstvo i finansijsko poslovanje and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Trackbacks are closed, but you can post a comment.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

 • Podrška

 • btd

  btd
 • netherlands

  netherlands
 • Ministarstvo

  ministarstvo omladine i sporta
 • microsoft

  microsoft
 • paragraf

  paragraf
 • b92

  b92
 • ringier

  ringier
 • mtv

  mtv
 • boje

  boje